تسلیحات نیروی های پیاده و سلاح های انفرادی

سلاح SA.80

سلاح SA.80

ساخت سلاحی که امروزه SA.80 و با نام سازمانی L-85 شناخته می شود، به اواخر دهه 1940 بر میگردد. زمانی که ارتش انگلستان به دنبال یک سلاح جدید برای کالیبر جدید 7 م م بود که بر اساس تجارب جنگ دوم جهانی ساخته شده بود. این سلاح جدید با نام EM-2 شناخته می شد که یک سلاح بولپاپ بود که خشاب و آلات متحرک در عقب و قبضه تپانچه ای شکل  در جلو بود . این سلاح در روزگار خود سلاح مدرنی بود و در سال 1951 وارد خط تولید شد بعد از ساخت 59 قبضه از تولید خارج شد.

EM-1

در آن دوران (سال 1951) انگلستان چند سالی بود به پیمان ناتو پیوسته بود و ناتو کالیبر 7.62 با پوکه های 51 م م را به عنوان کالیبر استاندارد خود برگزید از این رو کالیبر 7 م م انگلیسها دیگر ارزش نداشت و این کشور دست به تولید تحت لیسانس سلاح L1A1 زد که در واقع همان سلاح مشهور بلژیکی FN FAL  بود که فراگیر ترین سلاح در جهان غرب در دهه های 50 تا 70 میلادی بود.

در میانه های دهه 1960 انگلستان چند طرح دیگر را نیز آزمایش کرد. در این میان شرکت انفیلد انگلستان یک سلاح جدید بر اساس EM-2 با نام ال 64 را آزمایش کرد که آن نیز بولپاپ بود و دارای  سیستم گازی مشابه سلاح آمریکایی AR-18  و با فشار غیر مستقیم گاز باروت مسلح می شد. این سلاح دارای کالیبر 4.85 با پوکه های 49 م م بود. این کالیبر جدید توسط خود انگلیسیها ساخته شده بود ولی در نهایت این طرح به دلیل کالیبرش به جای نرسید زیرا در  با استفاده گسترده  آمریکا از سلاح ام16 با کالیبر 5.56 م م با پوکه های 45 م م که با نظر  کارایی بهتری از کالیبر انگلیسها داشت، کالیبر 5.56 به مرور تبدیل به کالیبر استاندارد ناتو شد.

انگلیسیها  کالیبر 4.85 م م خود را سبک تر می دانستند و معتقد بودند توان بیشتری دارد  ولی در نهایت 5.56 تحت فشار امریکا برنده این داستان شد.

در نهایت انگلستان در سال 1976 مجبور به این شد نسخه  جدید با نام ایکس ال 76 را توسعه  دهد که بر اساس کالیبر 5.56 م م بود. با توسعه بیشتری نسخه ایکس ال 85 به دست آمد که در سال 1985 با نام ال85 و کد SA.80 وارد خدمت شد و هم اکنون سلاح سازمانی ارتش انگلستان است.

از راست به چپ: اسلحه تهاجمی EM-2،  اسلحه آزمایشی Enfield XL 60  و در آخر اسلحه تهاجمی SA80A2، سلاح سازمانی فعلی ارتش بریتانیا

ال 85 با گاز باروت مسلح شده و از سیستم گازی پیستون کورس کوتاه بهره می برد، به این صورت که یک پیستون بالای لوله سلاح نصب بوده و با ضربه ی حاصل از فشار گاز باروت به این پیستون، نیرو به آلات متحرکه منتقل شده و سلاح مسلح می شود. یک ادپتور گاز برای تنظیم  فشار گاز برگشتی درون سلاح نیز وجود دارد که قابل تنظیم در سه وضعیت است.

SA.80

اول تنظیم گاز برای عملیات عادی، دوم  برای شرایط محیط  دشوار زمانی که ممکن است به دلیل کثیفی  الات متحرک سلاح نیاز به فشار گاز باروت بیشتری برای مسلح سازی باشد و سوم جلوگیری از برگشت گاز باروت به درون سلاح برای استفاده از سلاح به صورت بولت اکشن یا گلنگدنی.

سلاح همان طور که گفته شد سلاحی بولپاپ است که آلات متحرکه آن در قنداق آن نصب شده است  و از این رو سلاح بسیار از سلاح فن فال که پیش از سا 80  سلاح ارتش  انگلستان بود جمع جور تر  است. سلاح داری دستگیره ی گلنگدن در سمت راست بدنه است و دریچه پوکه پران نیز در همان سمت است و هر دو نیز ثابت است و قابل جابجایی نیست (مانند سلاح های ماژولاری مثل AUG) از این رو سلاحی غیر آمبیدکسترس و نا مناسب برای استفاده ی چپ دست ها است.

برگه ناظم آتش در سمت  چپ سلاح است و روی قنداق قرار دارد  و دارای  سه وضعیت ضامن، تک تیر و رگبار است.  سلاح دارای  یک خشاب فلزی 30 فشنگه است و خشاب های پلیمری و یا خشاب های با شکاف های روی آن، وجود دارد که میتوان به راحتی میزان فشنگ درون آن را دید. ضامن خشاب نیز در بالای خشاب سمت چپ قرار دارد. سلاح دارای سرعت دهانه 940 متر بر ثانیه و سرعت اتش 610 تا 775 گلوله بر دقیقه است  و برد موثر آن به 600 متر با دوربین قدیمی  و 800 متر با سامانه اپتیک LDS میرسد.

سایت هدفگیر

سلاح دارای بدنه فلزی  است ولی بخشهای همانند  روپوش لوله مواد پلاستیک  فشرده است. وزن سلاح در نسخه در خدمت 4.9  کیلوگرم است که دست کم یک کیلو از کلاشینکوف و یا ام16 سنگینتر است ولی طول ان مانند همه سلاح های بولپاپ کم است و789 م م میباشد  که دست کم 250 م م کوتاه تر از سلاح های تهاجمی متعارف است.

سلاح دارای  یک سایت هدفگیری SUSAT است . این سایت یک سایت  با توان درشت نمایی 4 ایکس  اپتیکی است  که یک هدفگیر فلش شکل برای هدفگیری دارد که امکان شلیک دقیق تا 400 متر را فراهم میکند. از سال 2011 این سلاح به اپتیک بسیار مدرن تر Elcan SpecterOS  مجهز شد.

سلاح را میتوان به یک سرنیز زیر لوله مجهز کرد و توان نصب  نارنجک انداز 40 م م  زیر لوله سلاح وجود دارد.

چهار نوع اصلی از این سلاح تولید شد:

L-85: این نسخه  نمونه رزمی برای نیروی زمینی  سلطنتی است که شامل دو مدل A1 و A2   است . نسخه  A1 از الومنیومی  ساخته شده بود چندان مقاومت نداشت  و اطمینان پذیری  کمی داشت ولی نسخه A2   دارای بخشهای مقام با پلاستیک فشرده بود که استحکام بیشتری داشت  و در برخی بخشها از فولاد سخت استفاده شده بود  که البته  وزن ان را افزایش  داده بود . همچنین نسخه A2 توان حمل نارنجک انداز زیر لوله خود را داشت

نسخه ای2 با یک نارنجک انداز40 م م زیر لوله
نسخه ای2 مجهز به سایت هدفگیری جدید با برد اتش800 متر

L-85A3:یک برنامه ارتقاء روی ال85 ای2 موجود شامل نصب ریل روی لوله و کنار سلاح برای نصب تجهیزات جانبی بیشترف تعویض برخی قسمتهای بیرونی  با مواد پلاستیکی سخت تر ولی سبکتر  که100 گرم از وزن کلی سلاح کمتر میکند …قرار است 5000 سلاح به این نسخه ارتقاء یابد

L-85 LSW: در واقع میتوان ان را مسلسل سبک دانست که برای پشتیبانی اتش از نیروهای پیاده  ساخته شده است. این نسخه  لوله بلند تر دارد و دارای یک دو پایه جمع شونده در زیر لوله است یک دستگیریه برای  حمل است. این نسخه  با وزن 6.5 کیلوگرم سنگین ترین نسخه این سلاح است که از نسخه A2 با وزن 4.9 کیلوگرم سنگینتر است.

ال22: نسخه کاربین این سلاح که کوتاه ترین نسخه ان است  که طول 442 م م است که از لوله نسخه  A2 به میزان  518 م م کوتاه تر است. این نسخه برای  نیروی های  ویژه و هوابرد کاربرد و یا خدمه زرهی  دارد . این نسخه در سال 1988 وارد خدمت شد

ال22

ال-98: نسخه  گلنگدنی فاقد توان اتش  رگبار  که برای مراسمات  خاص و یا اموزش تیر اندازی استفاده می شد

ال85 از میانه دهه 1980 وارد خدمت شد و از جنگ خلیج فارس  به بعد در تمامی  نبردهای که انگلیسها حضور داشت  شامل  نبرد در عراق، در افغانستان، در یوگسلاوی و چند درگیر بزرگ کوچک دیگر جنگید ولی به سرعت مشکلات این سلاح مشخص شد

طی پنج سال اول  تا قبل از  اغاز جنگ در سال 1991  در خلیج فارس  بسیاری از مشکلات  شناسایی شده بودند که بر میگشت به خط تولید انفلید  که شامل کیفیت  پایین تولید بود از این رو شرکت انفیلد  خط تولید را کاملا  عوض و رایانه ای کرد ولی جنگ اول خلیج فارس و استفاده رزمی بسیاری از مشکلات را مشخص کرد. سلاح ضعیف بود و قطعات مستعد شکستن از جمله قطعات پلاستیک بد کیفیتی بودند  و از  طرفی ایمنی کمی داشت و ممکن بود با یک زمین خورد سلاح اتش کند.  همچنین سلاح به گرد خاک حساس بود و باید تمیز نگهداشته  می شد و برای ایمنی بیشتر در هنگام حمل برای اینکه  در برخورد  به زمین شلیک نکند  باید 26 تا 28 گلوله بیشتر در هر خشاب  قرار نمی گرفت

مشکل دیگری نیز بود. برگه ناظم اتش بد جای بود  و روی قنداق  قرار  نداشت باید تیر انداز دست خود را کامل از روی سلاح بر میداشت تا برگه را عوض کند

بعد از جنگ خلیج فارس 1 انقدر انتقاد به این سلاح شد  که وزیر دفاع انگلستان اعلام کرد  با شناسایی 50 مشکل در این سلاح خواهان تعویض این سلاح است ولی در سال 1992 برنامه جایگزینی این سلاح لغو شد

المان وارد می شود

شرکت هکلر اند کخ المان با کمک  BAE انگلستان از سال 2000 مامور ارتقاع این سلاح شد  که شامل افزایش ایمنی برای عدم شلیک بعد از زمین خوردن ، بهبود  بخشهای پلاستیکی و افزایش مقاومت  انها و کاهش حساسیت  به گرد و خاک  و بهبود پیچ و مهره  های ان این اصلاحات باعث به وجود امدن نسخه A2  شد. وزارت دفاع انگلستان اعلام میکند این سلاح جدید و ارتقاء یافته اعلا کرد این  سلاح از ایمن ترین و قابل اطمینان ترین  سلاح در نوع خود در جهان شده است و کارایی لازم را دارد و به  نظر میرسد که با استفاده در جنگ عراق در سال 2003 و افغانستان در سال 2001 نشان داد این سلاح واقعا بهبود یافته است به شکلی که به شکل متوسط 25000 گلوله از هر سلاح شلیک  شد تا سلاح دچار مشکل شد که رقم قابل قبولی است

نسخه A2
نسخه a2 با یک روپوش زیر لوله با دستگیره برای شلیک

دویست هزار نسخه A1 به نسخه A2 تبدیل شدند و چند هزار نسخه جدید نیز تولید  شد. در عراق و افغانستان نشان داد این ارتقا این سلاح را در شرایط نامطلوب  حتی از ام16 نیز ایمن تر  کرده است.

این سلاح تنها در انگلستان به عنوان سلاح سازمانی به خدمت گرفته شده و به دلیل  مشکلات نسخه A1 باعث شد یک زمان طلایی برای  بازار یابی این سلاح از بین برود و نسخه ای 2 نیز  انقدر گران تمام شد که دو برابر یک اچ کا 416 قیمت داشت… امروز ارتش انگلستان به دنبال یک سلاح برای جایگزینی این سلاح میگردد.

عبدالحمید تارخ

https://en.wikipedia.org/wiki/SA80

نوشته شده برای سایت جنگاوران:https://jangaavaran.ir

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن