بالگرد

بالگرد تهاجمی میل 24 هایند

 ارابه شیطان . این نامی بود که مجاهدین افغان در هنگام اشغال کشورشان توسط ارتش شوروی در دهه80 میلادی هنگامی که با این پرنده مخوف روبرو شدند به ان دادند. میل 24 هایند برای اولین بار در سال 1974 وارد خدمت شود و ان را باید اولین بالگرد ضد تانک پشتیبانی هوایی نزدیک ساخت شوروی دانست.میل 24 را باید یک  طرح انقلابی و اعجاب اور در صنایع بالگرد سازی دانست.به جرات این بالگرد راباید یکی از بی نظیر ترین بالگردهای هجومی جهان نامید. طراحی هایند به اواخر دهه 1960 بر میگردد زمانی که شوروی  با تحلیل میدان نبرد مدرن  خواهان  یک بالگرد پشتیبانی با توان ترابری شد .طراحی این بالگرد بر عهده دفتر طراحی میل گذاشته شد.نظر ارتش شوروی بالگرد به مشابه یو اچ 1  سی گان شیپ بود مسلح با توان حمل سرباز.میخائیل میل  سر طراح کمپانی میل خود علاقه زیادی به طراحی بالگرد تهاجمی داشت و با درخواست ارتش بلافاصله وارد کار شد بالگرد در پیش نمونه که و ی24 نام داشت در سپتامبر 1969 اولین پرواز خود را انجام داد ولی میخایئل میل چند ماه بعد بر اثر سرطان درگذشت.بالگرد جدی میل 24 نامیده شد و دارای موتور و سامانه انتقال قدرت مشابه میل 8 بود .بالگرد جدید رسما در سال 1973 وارد خدمت شد و ناتو به ان لقب هایند را داد.

میل 24 A هایند A

این نمونه دارای موتور تی وی 2 بود که بر روی مدل های نخست میل 8 نیز نصب شد. این موتور کارایی ضعیفی داشت و قابل اطمینان  نبود از این رو در هر دو بالگرد با موتور تی وی 3-117 جایگزین شد.دارای پنچ تیغه پروانه مشابه میل 8 بود و دارای یک ملخ 3 تیغه در عقب سمت راست بود که البته با تعویض موتور به تی وی 3 به سمت چپ دم منتقل  شد.دارای سه ارابه فرود جمع شونده بود اگرچه در پیش نمونه ثابت بودند.در این مدل  در دماغه مجهز به یک مسلسل 12.7 م م  تک لول با تحرک پایین بود و در زیر دماغه سامانه هدایت موشک  ضد تانک هدایت رایویی  در خط دید ای تی 2. دارای دو بالچه بزگ با زاویه بود که باعث افزایش کارایی در سرعت بالا و در پرواز افقی بود. در زیر هر بال سه جایگاه جنگ افزاری شامل دو جایگاه برای حمل راکت و یک جایگاه دو تایی برای حمل موشک ضد تانک ای تی 2 بود. کابین خدمه در جلو در این مدل همانند یک گلخانه بزرگ بود و سه خدمه داشت، خلبان، افسر اسلحه و ناوبر،در کابین پشتی میان بدنه  میتواند تا هشت سرباز مسلح را حمل کند.توان حمل سرباز به هایند این امکان را میداد تا نتنها دست به حمل نقل سرباز و بزنند ویا یک بار اویخته 1.5 تنی را حمل کند بلکه دست به پشتبانی  اتش نیز بزند. از این مدل 240 فروند ساخته شد که تعدادی کمی نیز به لیبی ،افغانستان، افریقا  و  ویتنام صادر شد

میل 24 ای هایند ای
میل 24 ای هایند ای

میل 24 دی هایند دی

هایند ای نقطه ضعیف بزرگی داشت اگرچه کابین بزرگ و جا دار بود ولی میدان دید کم بود و از طرفی  دارای قدرت اتش کمی بود. در میل 24 دی  طی یک تغییر اساسی کابین به شکل الگوی پشت سر هم در امد که افسر اسلحه در جلو و خلبان در کابین عقب و بالاتر قرار میگرفت.شیشه و کابین به شدت زره پوش شده و میزان مقاومت کابین  به 23م م  رسید.موتور با موتور قدرتمند و کارامد تی وی 3 -117 جایگزین شد  که 500 اسب بخار نیروی بیشتری داشت،پروانه اصلی تقویت  و در برابر اتش توپ 20 م م  مقاوم شد. در دماغه مسلسل تک لول 12.7 م م با یکی گاتیلینگ 12.7 م م چهار لول متحرک که توسط افسر اسلحه هدایت میشد جایگزین شد مسلسل جدید سرعت اتش 4000 گلوله بر دقیقه داشت و 1470 فشنگ حمل میکرد.مسلسل 70 درجه به طرفین، 60 درجه پایین و 15 درجه به طرف بالا می چرخید و میشد ان را به طرف جلو ثایت کرد تا خلبان نیز در راستای حرکت بالگرد ان را شلیک  کند.همچنین این مدل در زیر دماغه با کمی فاصله با سامانه هدایت رادیویی  مشوک ای تی 2 دارای یک سامانه دید حرارتی و مسافت یاب لیزری  بود که توان هدایت موشک  ضد تانک ای تی 2 را به صورت نیم خودکار میداد.همچنین  این مدل میتواند موشک ای تی 2 سی  را حمل کند. بر خلاف نسخه قبلی که ای تی 2 را حمل میکرد. تفاوت موشک ضد تانک ای تی 2 سی با ای تی 2 ای و بی این بود که نسخه ای تی 2 سی همانند موشک  تاو یکی سامانه نیم خودکار بود و کاربر تنها باید هدفگیر را روی هدف قرار میداد و هدایت توسط سیستم انجام میشد  ولی در نسخه قبلی باید افسر اسلحله  با تعقیب شعله انتهای  موشک ،  خود موشک  را به طرف هدف هدایت میکرد. موشک  ای تی 2 بر خلاف تاو که از سیم برای دریافت هدایت بهره میبرد ،فرامین هدایت را با امواج رادویی دریافت میکرد .با کمک موشک جدید احتمال برخورد به هدف 80 % رسیده بود در حالی که در نسخه قبلی 30% بود. این نمونه غیر از 4 موشک ای تی 2 بی  با برد 2500 متر و توان نفوذ  در 500 م م زره تا چهار راکت انداز 32 لول 57 م م بی 5 و یا غلاف توپ دو لول 23 م م و یا بمب های 100/250 و 500 کیلویی را حمل کند.بین سالهای 1973 تا 1977 در مجموع 350 فروند میل 24 دی ساخته شد که در خدمت جایگزین میل 24 ای شد.با درگیر شدن شوروی در افغانستان این مدل مجهز به جیمینگ   فروسرخ و پرتاب کننده شراره نیز شد.

درب کناری برای حمل تا هشت سرباز مسلح
میل 24 وی ولی در این تصویر مجهز به ریل پرتاب موشک ای تی 2 سی
میل 24 دی در این تصویر مجهز به ریل پرتاب موشک ای تی 2 سی

میل 24 وی هایند ایی ،میل 24 پی هایند اف

بر اساس میل 24 دی ،میل 24 وی ساخته شده . این مدل برای پرتاب موشک ضد تانک جدید ای تی 6 طراحی شده بود.ای تی 2 برد کمی داشت و در بهترین حالت 2.5 کیلومتر و نیاز به برد بیشتر باعث ساخت ای تی 6 با برد 5 تا 7 کیلومتر بستگی به مدل داشت. اولین موشک مافوق صوت شوروی بود و سرعت بسیار داشت و احتمال برخوردش با هدف 90 % است.البته قرار بود ای تی 6 بر روی میل 24 دی نصب شود ولی تاخیر در برنامه منجر به ساخت ای تی 2 سی برای میل 24 دی شد. میل 24 وی از سال 1976 وارد خط تولید شد و هزار فروند از ان ساخته شد.همچنین این مدل در کابین به جای سایت هدفگیری برای خلبان مجهز به اچ یو دی بود و دارای موتور کم مصرف تر بود و در شرایط اب هوایی گرم صحرا کارایی بهتری داشت.نسخه اموزشی بر  اساس این مدل   ساخته شده که میل 24 وی یو ساخته شد که فاقد مسلسل  گاتیلینک دماغه بود.

میل 24 وی
میل 24 وی
نسخه میل 24 مدل V مجهز به توپ 12.7 میلیمتر چهار لول در دماغه بود.هایند به دلیل توان حمل تسلیحات بیشتر(در این تصویر راکت انداز 57 میلیمتری بی )برتری چشمگیر نسبت به کبرا دارد.
نسخه میل 24 مدل V مجهز به توپ 12.7 میلیمتر چهار لول در دماغه بود.هایند به دلیل توان حمل تسلیحات بیشتر(در این تصویر راکت انداز 57 میلیمتری بی )برتری چشمگیر نسبت به کبرا دارد.

میل 24 پی هایند اف نسخه ارتقاء یافته میل 24 وی   دارای سامانه ناوبری و پروازی بهتری بود ،همچنین در جلوی دماغه سمت راست  دارای توپ دو لول 30 م م ثابت  با 750 گلوله بود. نصب  توپ 30 م م به جای  مسلسل 12.7 م م  از جمله تجارب نبرد افغانستان بود که معلوم شد مسلسل 12.7 م م در برابر  اهداف سخت اثر پذیر کمتری دارد. بین سال های 1981 تا 1989 در مجموع 620 فروند از نسخه پی تولید شد  و با نصب توپ 23 م م دو لول  به جای دو لول 30 م م  نسخه میل 24 پی وی به دست امد که تنها 25  فروند از ان ساخته  شد. میل 24 دی در روسیه در سال 2000  به همراه موشک ای تی 2 از خدمت خارج شد و تنها نسخه  پی و وی با موشک ای تی 6 در خدمت باقی ماندند . در اواخر دهه 1980 همچنین در ارتش روسیه راکت انداز 20 لول 80 م م بی8 جای راکت بی5 را گرفت. همچنین به نسخه صادراتی میل 24 دی میل 25 و به نسخه صادراتی میل 24 وی ،میل 35 میگفتند.

میل 24 پی مجهز به توپ 30 م م دو لول ثابت در کنار دماغه و موشک ای تی 6
میل 24 پی مجهز به توپ 30 م م دو لول ثابت در کنار دماغه و موشک ای تی 6

در  دهه 1990 کمپانی میل نسخه ارتقاع یافته ای از این بالگرد را توسعه داد که میل 35 ام نامیده میشد.این نمونه از سال 2005 میلادی وارد خط تولید شد شامل بالچه ای کوتاه تر که تنها دو جایگاه جنگ افزاری  زیر هر بال داشت(در نسخه های قبلی  سه جایگاه  زیر هر بال)،وزن کمتر و موتور ارتقاع یافته که توان حمل 2.4 تن بار  را به این نسخه میداد(900 کیلو بیشتر از مدل های قبلی)،کابین شیشه ای مجهز به دو نمایشگر رنگی در کابین عقب و یکی در کابین جلو،  دوربین دید در شب  سامانه دید حرارتی با توان  نبرد شبانه هماهنگ  با توپ متحرک و سامانه تعقیب خودکار هدف برای نشان گذاری موشک ای تی 9 . توپ 23 م م دو لوله متحرک در دماغه با توان اتش 3400 گلوله بر دقیقه ، توان حمل تا 16 موشک ضد تانک ای تی 9 نسخه پیشرفته تر موشک ای تی 6 با توان نفوذ در 900 م م زره،سامانه ناوبری جی پی اس  و گلنوس. همچنین در این مدل میتواند از موتور وی کا 2500 برای محیط های گرم بیابانی  نیز استفاده کرد.این نمونه طی چند سال گذشته توسط عراق، اذربایجان ،ونزوئلا و برزیل سفارش داده شده است .

مقاله ای کامل در مورد بالگرد میل35 ام را اینجا بخوانید

میل35 ام
میل35 ام
کابین میل 35 ام
کابین میل 35 ام

این ماشین جنگی کار آمد تا کنون در جنگهای مختلفی از جمله در مناقشات جنگی افریقا،افغانستان،جنگ ایران عراق برای ارتش عراق،در درگیرهای داخلی عراق بر ضد کردها و شیعیان جنوب عراق، اشغال افغانستان توسط شوروی،درگیرهای دورنی سودان شرکت داشته است.به دلیل اینکه این بالگرد به در جریان مناقشات درونی بسیاری از کشورها شرکت داشته است بین هلکوپترهای ضد تانک جهان بیشترین حضور رزمی را در جنگ داشته است.این بالگرد به دلیل قدرت اتش بسیار و در این حال راحتی تعمیر و نگهداری سلاح بسیار محبوبی در دست کشورهای جهان سومی است.این بالگرد به طور وسیعی توسط گروه های شبه نظامی در افریقا به کار می رود ودر اصطبل،انبار،زمین فوتبال و اینگونه محیط ها نگهداری و به پرواز در می اید کاری که ازعهده بالگرد  غربی چون آپاچی و کبرا بر نمی اید.این بالگرد با به خدمت گرفته شدن در بیش از 34 کشور جهان و تولید2500 فروند از ان پر فروشترین بالگرد ضد تانک جهان بوده است.کشورهای افغانستان ،اتیوپی،عراق،لیبی ،موزانبیک،نیکاراگوا،سوریه،ویتنام،الجزیر،بلغارستان،کامبوج،کوبا،چک،مجارستان،لهستان،هند،پرو،اسلواکی،یمن،انگولاو کشورهای مشترک منافع از جمله دارانگان این بالگرد هستند.

مشخصات فنی:

طول:21.6 متر

 ارتفاع از سطح زمین:6،5 متر

بیشترین سرعت پرواز:335 کیلومتر در ساعت

سرعت یک نواخت:295 کیلومتر

برد پروازی با بیشترین سوخت درونی و بدون مهمات:500 کیلومتر

وزن خالی:8200 کیلوگرم

ظرفیت مخازن سوخت داخلی:1840 لیتر

توانایی حمل مخازن سوخت خارجی با ظرفیت :500 لیتر

تسلیحات:مسلسل تک لول 12.7 م م در میل 24 ای، توپ 30 م م ثابت در میل 24 پی،مسلسل گاتیلنک 12.7م م متحرک در میل 24 وی و توپ 23 م م مترحک در دماغه در میل 35 ام

تا چهار راکت انداز 57 م م 32 لول ویا تا چهار راکت انداز 80 م م 20 لول ویا غلاف توپ 23 م م دو لول  ویا  تا چهار بمب 250 کیلویی ویا دو بمب 500 کیلویی ویا تا چهار موشک ای تی 2 در نسخه  میل 24 دی و یا چهار موشک ای تی 6 در میل 24 وی و پی و یا هشت موشک ای تی 9 در کمیل 35 ام و یا موشک هوا به هوای ایگلا در میل 35 ام

ترجمه:عبدالحمید تارخ

نوشته های مشابه

یک نظر

  1. بنام خدا درباره بالگرد میل 24 گفتتی بسیار است لطفادرقالب یکسری مقالات به شکل مفصل وجامع وبا جزییات به نحوه عملکرد ونقاط قوت وضعف ان بپردازید سالها پیش مقاله ای به قلم یک افسر امریکایی که مسول کاربری میل جهت اموزش در امریکا بود خواندم که حاوی نکات جالبی بود.راجع به عملکرد میل در جنگ تحمیلی ودرعراق وسوریه هنوز مطلب چندانی منتشر نشده است .

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن