پدافند هوایی

سامانه ی فلاخن داوود

سامانه ی فلاخن داوود

سیستم پدافندی فلاخن داوود

چرایی و زمان شروع پروژه(ترجمه متن آژانس دفاع موشکی):

در مارس 2005 اسرائیل و ایالات متحده یک مطالعه 18 ماهه برای دفاع موشکی کوتاه برد(SRBMD) ارزان قیمت و مقرون به صرفه به عنوان تکمیل کننده سیستم ارو 2(عملیاتی شده 2000) و به عنوان لایه پایین دستی ارو 2 آغاز کردند.

پس از آن در سال 2006 اسراییل دو تیم ریتیان و رافائل را برای هدف و پروژه فلاخن داوود انتخاب و آن را اغاز کرد(فلاخن داوود در متن آزانس دفاع موشکی به MD38شناخته می شود)

اما اسراییل برای این کار هیچ بودجه ای از سمت ایالات متحده دریافت نکرد و آژانس دفاع موشکی در پاسخ برای درخواست بودجه اعلام می کند:

متن آژانس: در حال حاظر هیچ الزامی و نیازی(نیاز جدید) در موضوع SRBMD یا دفاع بالستیک کوتاه برد برای ایالات متحده وجود ندارد(چون خود ایلات متحده پاترویت داشت) و در حال حاظر نیز ایالات متحده قصد خرید و مشارکت در DSWS(David Sling’s Weapon System) را ندارد.

C:\Users\Fatemi\Desktop\2017-08-28T225446Z_159855287_RC1534533AC0_RTRMADP_3_NORTHKOREA-MISSILES-JAPAN.JPG.jpg

پروژه از حمایت ایالات متحده و آزانس دفاع موشکی آمریکا محروم می ماند تا این که در تابستان سال 2006 جنگ 33 روزه بین حزب الله و اسرائیل شکل می گیرد و در آن 4000 راکت به سرزمین های اشغالی شلیک می شود پس از این اتفاق و ایجاد یک نیاز جدید یعنی مقابله با تهدیدات موشکی/راکتی ارزان قیمت این رویه تغییر کرده و ایلات متحده راضی به مشارکت در پروژه فلاخن داوود می شود،این موضوع که دلیل ساخت فلاخن داوود جنگ حزب الله است اشتباه است همانطور که گفتیم موضوع آن مربوط به قبل از این جنگ و برای تکمیل سیستم ارو 2 است اما جنگ تابستان 2006 باعث شد که بودجه به این پروژه اختصاص یابد.

متن آژانس با عنوان شرح ماموریت و توجیه بودجه:

درگیری تابستان بین اسرائیل و حزب الله تاکید و اهمیت استراتژی حملات موشک های کوتاه برد و ارزان قیمت به غیر نظامیان و تاسیسات اسراییل را نشان داد.معماری دفاع موشکی اسرائیل(متشکل از پاتریوت و ارو 2) توانایی مقابله با برخی از این تهدیدات کوتا برد را دارد اما دفاعی مقرون به صرفه را ارایه نمی دهد،هدف فلاخن داوود تامین هزینه دفاعی کمتر و مقرون به صرفه با هزینه 350 هزار دلار به اعضای هر رهگیر در برابر 2 تا 3 میلیون دلار رهگیر های ارو 2 و پاتریوت است.ماموریت MDA (آژانس دفاع موشکی) دفاع از همه محدوده ها،برد ها و تمامی مراحل است اما در حال حاظر هیچ برنامه توسعه ای برای دفع این تهدید نامتقارن(موشک های بالستیک ارزان قیمت و با تکنولوژی پایین) وجود ندارد،اما MDA قصد دارد بر تصمیمات توسعه و تحقیق اثر بگزارد تا اطمینان دهد که این تهدید رفع شده و قابلیت لینک و همکاری با سیستم دفاع موشکی ایالات متحده را دارد و به طور بالقوه برای نیاز های ایالات متحده مناسب است. به شکل خلاصه اسرائیل به یک سیستم با سطح دفاع و پوشش بالا (wide area coverage) در برابر تهدیدات کنونی و روبه رشد موشک های کوتاه بردِ با سطح تکنولوژی پایین و قیمت ارزان نیاز داردکه غیر نظامیان و تاسیسات این کشور را تهدید می کند.

در این خصوص در سال 2006 میزان 9.4 ملیون دلار و سال 2007 به میزان 20.4 میلیون دلار برای تحقیق و توسعه فلاخن داوود در نظر گرفته می شود و 2 میلیون دلار از بودجه تخصیص یافته توسط رئیس جمهور به آژاس دفاع موشکی برای مطالعه در مورد این که چگونه فلاخن داوود میتواند با سیستم دفاع موشکی ایالات متحده ادقام و یکپارچه گردد اختصاص می یابد ، هدف ذیل تفاهم نامه بهود و توسعه ارو 2یاMOA به نام ASIP برای سال های مالی 2006 و 2007 تکمیل می گردد(برنامه ASIP یک برنامه برای بهبود و ارتقا ارو 2 است که در سال 2000 شروع و در 2009 پایان یافت). در سال 2007 فاز تحقیق و مطالعه تمام شده هدف گذاری برای فاز توسعه مقیاس کامل فلاخن داوود اغاز می شود ادامه پروژه در یک تفاهم نامه جدید MOA(Memorandum of Agreement) انجام می شود وفاز توسعه مقایس کامل با تخصیص بودجه آغاز می شود.

اهداف سال 2008 با بودجه 7 میلیون دلار:

• Complete Critical Design Review of the entire David’s Sling system’s Detailed Design requirements

• Deliver test launcher

• Begin interceptor flyout and configuration tests

موشک استانر در تونل باد پایگاه هوایی ارنولد در سال 2008:

Missile makes for 'stunner' of a test > Arnold Air Force Base > Article Display

در این تونل مدل موشک استانر تا سرعت 5.5 ماخ تست شده و اطلاعات ایرودینامیکی مورد نظر از این تست استخراج شد تا مراحل بعدی توسعه سیستم فلاخن داوود هموار گردد.

اهداف سال2009 با بودجه 9 میلیون دلار بودجه:

• Hold interception flight tests

• Acquire first Multi Mission Radar

• Start up Production

در نهایت موشک نمونه اولیه ساخته و تست پروازی خود را انجام می دهد و طی همین روند موشک مورد بازبینی و ارتقا قرار می گیرد و نهایتا در سال 2012 اولین شکار خود را در تست به دست می آورد.

سیستم فلاخن داوود از اجزای زیر تشکل میشود(طبق گفته MDA):

1-stunner missile/ 2-Missile Firing unit(MFU) / 3- Launch Site Controller (LSC) / 4- Multi-Mission Rdar(MMR) / 5- Elevated Sensor (ES) / 6- Data Link (DL) /7- Golden Almond Battle Management Center(BMC)

1-موشک stunner یا skyceptor

G:\Mohammad\david's sling\IMG_20200903_154922_066.jpg

موشک استانر به عنوان موشک رهگیر این سیستم استفاده می شود موشک استانر به معنی گیج کننده است و در ایالات متحده و لهستان به نام Skyceptor شناخته می شود موشک استانر محصول تولید مشترک شرکت رافائل و ریتیان آمریکا است،قطعات مربوط به موشک استانر در 30 ایالت آمریکا ساخته شده و به خط تولید شرکت ریتیان منتقل می شود ، در لهستان نیز در فاز 1 حدود 50 درصد و در فاز 2 بیش از 60 درصد آن داخل کشور لهستان تحت برنامه WISLA و NAREW یا پروژه پدافند میانبرد و کوتاه برد لهستان تولید می شود.

برا اساس گفته ریتیان موشک استانر یک موشک ارزان قیمت با نسل جدید جستجوگر های چند حسگره(nex generation multi sensor) است و توانایی مقابله با موشک های بالستیک و کروز و راکت های برد بلند را داشته و راهکاری مقرون به صرفه را اریه می دهد.

بر طبق گفته شرکت ریتیان موشک استانر می تواند با تمامی موشک های بالستیک کوتاه برد و موشک های بالستیک تاکیتیکی که 92 درصد تهدایت بالستیک جهان را تشکیل می دهند مقابله کند.

با توجه به گفته آژانس دفاع موشکی که در بالا به آن اشاره کردیم قیمتی در حدود 350 هزار دلار دارد در حالی که هر موشک ارو یا پاترویت 2 تا 3 میلیون دلار قیمت دارد(5 تا 8.5 برابر ارزان تر)،البته باید ذکر کرد که این قیمت هدف گزاری شده بوده یعنی پیش بینی می شده که موشک بعد از ساخت چنین قیمتی داشته باشد چون در هنگامی که متن آژانس ذکر شده بود فلاخن داوود هنوز در فاز توسعه و مطالعه بود بنابراین اگر قیمت این موشک 1.5 تا 2 برابر قیمت پیشبینی شده باشد این موشک هم اکنون بین 500 تا 700 هزار دلار قیمت دارد که ما حد وسط این میزان یعنی 600 هزار دلار را در نظر می گیریم .ریتیان یک سایدواندر را به قیمت 600 هزار دلار تولید می کند که علاوه بر قطر کمتر جستجوگر ارزان تر با موتور تک پالسه دارد و منطقی نیست که استانر را با قیمت 400 یا 500 هزار دلار تولید کند البته این نکته فراموش نشود که قسمت اعظم این موشک ساخت اسراییل است و هزینه تولید در انجا یک چهارم تا یک پنجم ایالات متحده است و شرکت های تسلیحاتی خصوصی نیستند که سود کلان از تولید یک سلاح بدست بیاورند.

اگر این قیمت را با دیگر موشک ها همچون PAC3 با قیمت 3.5 میلیون دلار و نسخه MSE با قیمت 5 میلیون دلار مقایسه کنیم موشک استانر بین 6 برابر از پک 3 و حدود 8.5برابر از موشک MSE ارزان تر است که این موشک به عنوان ارزان ترین سیستم ضد بالستیک جهان می کند.

اما چرا استانر اینقدر ارزان است؟ همان طور که گفتیم بر اساس گفته سازندگان این سیستم باید یک راهکار مقرون به صرفه برای مقابله با راکت های ارزان قیمت و کم تکنولوژی و موشک های بالستیک کوتاه برد باشد برای همین است که این موشک بجای جستجوگر راداری که بزرگ و گران هستند و زیر سیستم های زیادی دارند از یک دوربین تصویر ساز حرارتی استفاده می کند. سنسور های این دوربین ها اندازه ای در حد سکه پول دارد و زیر سیستم ها برای دریافت و پردازش اطلاعات آن بسیار بسیار ارزان و کوچک هستند اما جستجوگر موشک پک 3 پاتریوت ساخت بوئینگ بین 800 تا 950 هزار دلار قیمت دارد.

جستجوگر های تصویر ساز حرارتی به ما اجازه ساخت موشک های کوچکتر و ارزان تر از لحاظ الکترونیکی و زیر سیستم های موشک را می دهد .ارزان و ساده تر بودن بودن جستجوگر های IR نسبت به جستجوگر RF کاملا برای همه روشن است اما از لحاظ فیزیکی اگر بخواهیم با یک رهگیر همچون SM6(هم قیمت با موشک پاتریوت) مقایسه کنیم استانر چند ده برابر حجم کمتری دارد.

یک موشک SM6 بیش از 500 میلیمتر قطر دارد و قطر استانر 160 تا 180 میلیمتر است یعنی مساحتی مقطع 8 تا 9 برابر کمتری از SM6 دارد ، طول ان نیز2.5 برابر کمتراز آن است که یعنی 20 تا 22 برابر حجم کمتری دارد و این مساوی است با سوخت کمتر،موتورکوچک تر، متریال کمتر و هزینه ساخت پایین تر.

G:\Mohammad\david's sling\lkjhghjkj.jpg

برد:

در منابع میلیتاری برد این موشک 300،250،160 و….. ذکر شده در صورتی که موشک استانر یک موشک کوتاه برد است و از ابعاد کوچک آن نیز مشخص است (استانر2.8تا 2.9 متر طول دارد) و می تواند با یک بوستر به برد میانبرد دست پیدا میکند از آنجایی که این موشک جستجوگر تصویر ساز حرارتی دارد محدودیت خنک کنندگی و سرعت برای آن وجود دارد این موشک نمی تواند برای برد بلند که دقیقه ها پرواز نیاز است خنک کنندگی تامین کند و پنجره فروسرخ تحمل حرارت و فشار سرعت های بالای موشک های برد بلند را ندارد. جستجوگر در چنین سرعت هایی از بین رفته و ذوب خواهد شد این موشک قرار است در نسخه boosterless برای دفاع کوتاه برد لهستان به نام NAREW استفاده شود و نمونه بوستر دار آن برای دفاع میانبرد لهستان به نام WISLA استفاده شود ریتیان:

اما برای محاسبه میزان حدودی برد کافیست انرا با موشک های دربی و پیتون در سیستم اسپایدر مقایسه کنیم،این موشک در این سیستم در برد های SR/MR/ER/LR موجود است :

موشک های سیستم اسپایدر در نسخه کوتاه برد حدود 20 کیلومتر برد دارد،استانر نیز یک موشک کوتاه برد مشابه موشک دربی است اما فاقد کلاهک است و دارای دو پالس است اما طول کمتری دارد این موشک بردش در نسخه کوتاه برد را میتوان حدود 20 کیلومتر و مشابه سیسم اسپایدر کوتاه برد با موشک بدون بوستر در نظر گرفت و در صورت استفاده از بوستر برای استانر می توان بردی حدود 70 تا 85 کیلومتر را برای آن متصور شد.

در ارتفاع درگیری نیز میتوان ارتفاع حدود 20 کیلومتر و مشابه اسپایدر در نظر گرفت البته ریتیان به میزان ارتفاع درگیری این سیستم اشاره کرده:

همانطور که مشاهده می کنید موشک استانر ارتفاع درگیری کمتر از پاتریوت و بیشتر از سیستم ناسامز دارد یعنی ارتفاع درگیری بین 15 تا 20 کیلومتر دارد.

سرعت:

در مبحث سرعت با توجه به هدایت تصویر ساز حرارتی بودن موشک ، داشتن پنجره فروسرخ و برد میانبرد سرعت این موشک حدود 3.5 تا 4 برابر سرعت صوت خواهد بود و موشک استانر کوتاه برد نخواهد توانست با یک بوستر کوچک به سرعت هایی همچون 5 تا 7.5 ماخ که در سایت ها ذکر شده برسد و مشکلات خنک کنندگی نیز برای آن وجود دارد. بهتر است اشاره کنیم که موشک استر که حدود 2.5 طول دارد و قطر ان با استانر برابر است در نسخه 30 دارای یک بوستر با طول 2.4 متر و قطر 450 میلیمتر است در صورتی که استانر بوستری با طول 1.5 متر و قطر 250 میلیمتر دارد و این یعنی بوستر موشک آستر 30 حدود 7 برابر حجیم تر از بوستر موشک استانر است با این حال موشک استر در نسخه15 فقط 3 ماخ و برد 30 کیلومتر و در نسخه 30 برد 100 کیلومتر و سرعت 4.5 ماخ دارد و طول ان 4.9 متر است حال سوال اینجاست که استانر می تواند حتی به سرعت استر 30 برسد؟ قعا خیر.

به ابعاد بوستر موشک استر 30 توجه کنید:

جستجوگر:

در منابع ذکر شده که این موشک دارای جستجوگر راداری است برای همین موشک دارای دماغه دلفینی است! که این ادعا هم به دلایل زیر نادرست می باشد:

1-طبق گفته سازنده و آژانس دفاع موشکی این سیستم باید یک راهکار مقرون به صرفه و ارزان برای دفاع در برابر راکت های ارزان قیمت و موشک های بالستیک حزب الله باشد،چنانچه سیستم ازموشکی با دونوع جستجوگر استفاده کند نتنها راهکار مقرون به صرفه ای نخواهد بود بلکه هزینه هر رهگیر را از موشک های سری پاتریوت هم بیشتر خواهد کرد این موشک باید تنها هزینه رهگیری 350 هزار دلار داشته باشد که تنها با جستجوگر تصویر سازی حرارتی مهیا خواهد بود.

2- در هیچ متنی از سازنده و آزانس دفاع موشکی که بودجه پروژه را تامین و پروژه زیر نظر آن به ثمر رسیده هیچ اشاره ای به جستجوگر راداری در موشک استانر نشده. احتمالا دلیل برداشت این اشتباه متن زیر از شرکت ریتیان باشد:

منظور ریتیان از رادار چند منظوره ارایه فازی فعال برای هدف گیری و هدایت رادار ELM-2084mmr است نه این که موشک استانر از جستجوگر راداری و تصویر ساز حرارتی استفاده می کند.

3-در موشک فضایی برای قرار گیری جستجوگر راداری مهیا نیست:

C:\Users\Fatemi\Desktop\VFBGHJK.jpg

تصاویر بالا از موشک دربی و موشک تمیر است همانطور که میبینید بعد از بالک های ایرودینامیکی و قبل از رادوم یک فضا وجود دارد این فضا برای قرار گیری جستجوگر است و بین بالک کنترلی و رادوم فاصله است.

C:\Users\Fatemi\Desktop\DFGHJ.png

به موشک استانر توجه کنید بلافاصله بعد از بالک های کنترلی دماغه موشک اغاز می شود و هیچ جایی برای قرار گرفتن جستجوگر وجود ندارد البته در صورتی چنین فضایی باز هم وجود جستجوگر راداری تایید نمی شد چون باز هم فضای کافی برای اینبار فرستنده وجود نداشت و جستجوگر برای کار کردن با مزاحمت روبرو بود اینطور نیست که در نوک موشک یک دوربین باشد و تمام بلکه در پشت آن زیر سیستم ها و کنترلر زاویه جستجوگر و برد های مربوطه و یک مجموعه خنک کننده نیز قرار دارد تا بتواند موشک را برای دهها ثانیه پرواز در سرعت سوپر سونیک خنک کند،

اما شاید عده ای بگوینده که سیکر در پشت بالک کنترلی قرار میگیرد خوب در پاسخ باید گفت هیج فضایی برای جستجوگر و انتن آن وجود ندارد.

طول کل قسمت قرمز رنگ یا همان رادوم حدود 60 سانتی متر است که بخش زیادی از آن را پنجره فروسرخ و بدنه آن تشکیل می دهد در حدود45 سانتی متر باقی مانده رادوم زیر سیستم های سیکر و سیستم خنک کننده آن قرار دارد و جایی برای آنتن راداری نیست همچنین در قسمتی که باید سیکر باشد بالک کنترلی داریم و در پشت بالک کنترلی نیز تنها 35 سانتی متر فضاست(خط بنفش) که فضا برای باطری، سیستم لینک و کامپیوتر کنترل پرواز است و یک جستجوگر راداری در آن جا نمی شود یک سیکر کم قطر ka باند حداقل 40 سانتی متر فضا اشغال می کند و این جدا از زیر سیستم های مربوط به سیکر است.

سیکر موجود در تصویر بالا یک سیکر ka باند برای موشک های hit to kill پدافندی است قطر آن 15 سانتی متر و طول آن 38 سانتی متر است همانطور که می بینید به دلیل نبود فضا در رادوم،جلوی بالک کنترلی و پشت بالک کنترلی هیچ سیکری راداری در این موشک(موشک استانر) نمی توان جا داد(فضای پشت بالک کنترلی تنها 35 سانتی متر است) و ادعای جستجوگر راداری از پایه و اساس غلط است در ضمن ترکیب این دو جستجوگر قیمت موشک را بسیار بالا می برد،موشک های آستر 30 و 15 که موشک ضد بالستیک هستند حدود 180 میلیمتر قطر داشته و در طول اندکی کوچک تر از استانر هستند اما از جستجوگر RF استفاده می کنند و قیمت آنها هم اندازه یک موشک پاتریوت است حال چگونه استانر میخواهد از ترکیب RF و IR استفاده کند و از آن سمت راهکاری مقرون به صرفه که 6 تا 8 برابر ارزان تر از رهگیر ارو و پاتریوت است ارایه کند؟

نکته: در بحث جستجوگر این نکته را باید در نظر داشت که جستجوگر این موشک توانایی حرکت به سمت بالا و پایین را دارد اما نسبت به موشک های سایدواندر و پیتونی زاویه دید کمتری دارد.

استانر از روز اول بدین شکل نبود و یک روند تکاملی را طی کرده استانر خود در سه بلوک توسعه یافته به تصاویر توجه کنید:

همانطور که در تصاویر بالا می بینید استانر نسخه اولیه در بالک های جلویی با نسخه ای که امروزه عملیاتی است تفاوت های زیادی دارد در بالک های تثبیت و کنترل عقب نیز همینطور. در بوستر ساخت ریتیان دو چیز با امروز متفاوت است یک اینکه بوستر در همان لحظه شلیک سوختنش تمام می شود(در تصویر بالا مشخص است) اما در نسخه امروزی حدود 3 تا 4 ثانیه سوزش دارد و بالک تثبیت آن نیز با نمونه امروزی متفاوت است.

در تصاویر بالا استانر را روی ریل تست مشاهده می کنید و تغییرات در آن به وضوح مشخص است.

فلاخن داوود قرار بود در سال 2012 عملیاتی شود اما به دلیل کمبود بودجه و توسعه موشک استانر این عمر تا سال 2016 به تعویق افتاد حتی زمانی که در سال 2016 این سیستم در پایگاه هتزرو عملیاتی شد باز هم یک سیستم عملیاتی کامل نبود زیرا بعد از حدود 8 سال از مدل اولیه تونل باد یعنی 2008-2016 تنها بلاک 1 این موشک عملیاتی شد ان هم نه به طور کامل(در 2017 بلاک 1 تکمیل شد) و سپس در سالهای بعد بلاک 2 و بلاک 3 این موشک عملیاتی شد در مورد قابلیت ها و تفاوت های این سه بلاک یا سه نسخه متفاوت موشک استانر که ارتقا را طی مراحل مختلف تجربه کردند به صرفا تصاویری از آژانس دفاع موشکی بسنده می کنیم:

C:\Users\Fatemi\Desktop\david's sling\58.png

در سال 2016استانر بلاک 1 تست هایش تکمیل و در سال 2017 خط تولید فول آن در ریتیان راه اندازی می شود در همین سال(2016) بلاک 2 وارد توسعه و در سال 2018 تست بلاک 2 بر علیه اهداف کروز اغاز می شود.

C:\Users\Fatemi\Desktop\david's sling\dfghmmjhgf.png

تست بلاک دو برای نشان داد قابلیت ضد کروز این موشک است در سال 2020 نیز تستی در دریا برای قابلیت های ضد کروز این موشک انجام شد این یعنی این که احتمالا بلاک 2 هنوز به مرحله عملیاتی نرسیده و در سال 2021 فاز توسعه ان پایان یافته است ،در مورد بلاک 2یک سوال ایجاد میشود اگر به تصاویر بالا نگاه کنید نوشته است بلاک 2توانایی انهدام موشک های میانبرد و موشک کروز رادارد حال مشخص نیست منظور از میانبرد ایا موشک بالستیک میانبرد است؟ بالاخره تکنولوژی دوربین ها از سال 2005 تا امروز بسیار متفاوت شده و غیر ممکن است که جستجوگر این موشک نیز تغییر نکرده باشد و قابلیت های بهتری بدست نیاورده باشد اما خوب نمی توان در مورد توانایی مقابله با موشک میانبرد در ان صحبت قطعی کرد.

استانر بلاک 3:

در سال 2021 توسعه بلاک 2 پایان میابد و توسعه بلاک 3 ادامه خواهد داشت

در تصویر بالا قابلیت برنامه بلاک 3 را مشاهده می کنید.

تست های فلاخن داوود طبق برنامه و بودجه:

یعنی این سیستم از سال 2016 تا سال 2025 باید 40 تست شلیک انجام دهد در صورتی که هیچ سیستم پدافندی غربی و شرقی تا کنون این تعداد تست را در این بازه زمانی فشرده انجام نداده این تازه سوای تست های قبل از عملیاتی شدن سیستم می باشد تست های زیاد باعث اموزش بهتر خدمه و کسب تجربه بهتر وارتقا موشک و سیستم می شود البته منظور از 4 تست در هر سال این نیست که سالی 4 شلیک موشک انجام شود خیر این منطقی نیست ممکن است در یک تست دو شلیک به سمت هر هددف انجام بشود پس برای 4 تست در سال می شود 8 موشک اما قطعا در هر تست قرار نیست یک شکار صورت بگیرد مثلا در کلیپ تست سال 2020 این سیستم 7 شکار انجام میشود( با شلیک 8 موشک از روی پلتفرم دریایی) این که در هر تست چند شلیک انجام شود مشخص نیست اما حتی فرض 4شلیک در هر تست به شکل متوسط یعنی در 10 سال(2016-2025) 160 شلیک توسط این سیستم انجام خواهد شد در تست سال 2019 نیز(در یکی از آن) از لانچر فلاخن داوود 8 شلیک انجام شد.

پس این ادعا که رافائل این سیستم را با وجود عدم شرکت در یک جنگ COMPAT PROVEN (قابلیت نبرد اثبات شده) می نامد چندان بی ربط نیست زیرا تا چند سال دیگر تعداد شلیک این سیستم سه رقمی خواهد شد. این موشک در سال 2020 توانست توانایی شکار موشک های بالستیک کوتاه برد با برد های بیشتر را نیز بدست بیاورد قبلا در تست ها فقط موشک بلک اسپارو شلیک می شد اما در سال 2020 موشک بلو اسپارو که هدف تست موشک ارو 2 (دفاع در برابر بالستیک کوتاه برد میانبرد)به شمار میرفت توسط فلاخن داوود منهدم شد البته این به این معنی نیست که فلاخن داوود توان مقابله با موشک بالستیک میانبرد را دارد چون موشک بلو اسپارو علاوه بر شبیه سازی موشک های میانبرد توان شبیه سازی موشک های بالستیک کوتاه برد با برد بلند تر را دارد چون بلک اسپارو قطعا نمی تواند برد 800 کیلومتر را شبیه سازی کند اما موشک بلو اسپارو این قابلیت را دارد.

فلاخن داوود در سال 2012 اولین تست شکار خود را با شکار موشک بلک اسپارو بدست می آورد:

 

C:\Users\Fatemi\Desktop\sparrow-image02.jpg موشک های خانواده اسپارو موشک های بالستیک هواپرتاب برای تست سیستم ها دفاع موشکی هستند:

موشک های سری اسپارو از لحاظ سرجنگی با هم مشابه اند و حدود 250 پوند ماده منفجره حمل می کنند موشک بلک اسپارو دارای 4.85 متر طول است و سرجنگی جدا شونده ندارد اما دو نسخه بلو و سیلور دارای سرجنگی جدا شونده اند و با تراستر های گاز سرد کنترل می شود،شاید دلیل کم بودن سرجنگی این موشک ها را بپرسید خوب پاسخ این است که این موشک ها جز نسخه بلک اسپارو که کاربرد تست،حمله دارد بقیه فقط برابر تست دفاع موشکی اند یک موشک کوتاه برد بالستیک سوخت جامد همانند رعد پانصد یا فاتح 313 حدود 8.5 تا 8.8 متر طول دارند و برد 500 کیلومتر و نزدیک 500 کیلوگرم سرجنگی حال اگر سرجنگی انها به 120 کیلوگرم کاهش پیدا کند قطعا برد آنها می تواند تا 700/800 کیلومتر و بیشتر هم افزایش پیدا کند حال فرض کنید چنین موشکی را از اسمان پرتاب کنیم برد آنها 2 تا 3 برابر خواهد شد و میتواند موشک های میانبرد را شبیه سازی کند از انجایی که هدف این موشک های هواپرتاب تست است پس دلیلی وجود ندارد که مثلا روی سیلور اسپارو 8.39 متری سرجنگی 500 کیلویی سوار شود چون باعث کاهش برد خواهد شد ولی حال این موشک با سوار شدن روی جت اف 15 و آن سرجنگی کوچک می تواند یک موشک بالستیک میانبرد را برای سیستم دفاع موشکی شبیه سازی کند.

موتور راکتی بلواسپارو و بلک اسپارو هم اندازه هستند اما قطر موتور بلو اسپارو بیشتر است و به سرجنگی ان نیز یک سیستم کنترل با تراستر اضافه شده تا سرجنگی جدا شونده باشد.برد بیشتری نسبت به بلک اسپارو دارد و می تواند شبیه ساز موشک های بالستیک کوتاه برد با برد ماکسیمم در این رنج باشد در صورتی که بلک اسپارو شبیه سازی بالستیک های کوتاه برد با برد کمتر است.

تراجکتور،برد و ارتفاع پروازی موشک های سری اسپارو:

سمت چپ تفاوت برد های موشک های سری اسپارو و سمت راست توان مانور های قابل انجام توسط بلو و سیلور اسپارو(با سرجنگی جدا شونده) است.

شلیک فلاخن داوود برای شکار موشک های کروز و بالستیک(موشک بلو اسپارو) در تست سال 2020:

پس تا اینجای کار به خوبی متوجه می شویم که فلاخن داوود توانایی مقابله با راکت های برد بلند و موشک های بالستیک کوتاه برد را دار د و این قابلیت را در دهها تست و ارتقا خود اثبات و بدست آورده است و خود را به عنوان ارزان ترین سیستم ضد بالستیک جهان با تعداد بسیار شلیک و تست به عنوان یک سیستم اثبات شده نشان داده است.

از قابلیت های سیستم فلاخن داوود داشتن قابلیت شلیک با کمترین وابستگی به رادار و شکار موثر در حجم بالای شلیک یا همان شلیک اشباع راکت ها و موشک هاست که در بروشور سیستم به ان ذکر شده:

تا ایجای کار مشخصات اصلی سیستم فلاخن داوود و روندی که طی کرده تا به مرحله عملیاتی برسد اشاره کردیم اما یک موضوع مهم اینجا وجود دارد و آن اینکه ایا فلاخن داوود فقط از استانر استفاده می کند؟ خوب در تمامی منابع رسمی و غیر رسمی تنها به موشک استانر اشاره شده اما بنده با دقت و بررسی کلیپ های شلیک این سیستم به یک موشک متفاوت از این سیستم دست یافتم.. به دو کلیپ زیر توجه کنید

 

خوب نحوه شلیک،صدای شلیک و خرج دود از لانچر را به خاطر پسپارید

به غیر از این دو کلیپ،کلیپ های دیگری نیز از فلاخن داوود موجود می باشد که در نهایت ما در قالب تصویر موشک ها را نشان می دهیم:

همانطور که مشاهده می کنید فلاخن داوود علاوه بر موشک استانر یک نوع موشک بدون بوستر و بدون بالک کنترلی را شلیک می کند طولی این موشک حدود4.4 تا 4.5 متر است و قطری برابری با 250 میلیمتر دارد همچنین از همان لانچر موشک استانر شلیک می شود برد،ارتفاع درگیری و سرعت این موشک نامشخص است اما به طور قطع دارای موتور دوپالسه است. اما احتمالا یک مشکل وجود دارد، موشک فاقد بالک کنترلی است و صرفا از سیستم تی وی سی استفاده میکند چنانچه سوختن موتور تمام شود با توجه به شکل دماغه که احتمالا ناپایداری ایجاد خواهد کرد کنترل موشک از دست خواهد رفت و هیچ بالک کنترلی برای کنترل موشک وجود ندارد حال این که هدف از توسعه و تست این موشک چیست این که تا کنون عملیاتی شده یا نه مشخص نیست.

مشخصات کلی موشک:

2- دومین قسمت سیستم فلاخن داوود missile firing uinit یا واحدآتش موشک/لانچر:

برای موشک استانر چندین مدل لانچر طراحی شده این لانچر ها قابلیت به کار گیری 12 و 16 موشک را دارند که در سیستم فلاخن داوود و پاتریوت یا هر سیستم دیگری قابل استفاده هستند.

نسخه طراحی شده برای فلاخن داوود(طرح گرافیکی/واقعیت):

C:\Users\Fatemi\Desktop\david's sling\لانچر\davids-sling.jpg

لانچر مورد نظر برای پاتریوت:

C:\Users\Fatemi\Desktop\david's sling\لانچر\david sling imi.jpg

کنیستر طراحی شده استانر برای سیسم پاتریوت توانایی نصب روی لانچر به تعداد 8 تا 16 عدد را دارد(همانند موشک های پک 3).

3-سومین قسمت سیستم فلاخن داوود کنترل کننده های لانچر یا launch site controler است:

احتمالا این سیستم وظیفه اش ایجاد ارتباط بین لانچر ها و ارسال دستور شلیک به آنهاست و اطلاعات لانچر ها(شامل تعداد موشک شلیک شده/باقی مانده) به سیستم کنترل فرماندهی را دارد هیچ تصویری از این بخش از فلاخن داوود موجود نیست.

4-رادار چند منظوره ELM-2084MMR(Multi Mission Radar):

این رادار یک رادار ارایه فازی فعال با فناوری گالیوم نیترید و با فرکانس s band/2-4GHz و برد متوسط با برد 256 ناتیکال مایل یا 474 کیلومتر است (مشابه رادار SMART-L MM/F تالس) همچنین این رادار می تواند بیش از 1100 هدف را همزمان رهگیری کند این رادار توانایی موقعیت یابی تسلیحات را تا برد 100 کیلومتر و با خطای 0.003برد را دارد البته دربرشور شرکت ELTA در مورد رادار خطای موقعیت یابی آن را 0.0025 برد اعلام کرده (همان 0.25 درصد ) این یعنی رادار می تواند با خطای 250 تا 300 متر موقعیت یک پرتابه بالستیک را از فاصله 100 کیلومتری شناسایی کند برد ضد بالستیک این رادار مشخص نیست اما از انجایی که رادار SMART-L MM/F از لحاظ ویژگی ها مشابه این رادار است شاید بتوان برد ضد بالستیک این دو رادار را مشابه دانست..

برشور شرکت تالس فرانسه(فرکانس کاری L BAND):

می توان برد ضد بالستیک رادار فلاخن داوود را برابر با 1200 تا 2000 کیلومتر در نظر گرفت(1200 رقم نزدیکتری است).

برنامه سال 2020 آژانس دفاع موشکی برای فلاخن داوود ادامه توسعه نسل جدید این رادار بود:

C:\Users\Fatemi\Desktop\david's sling\ELM-2084 MS-MMR_1_825x515_2.jpg تصویری از این رادار:

مشخصات این رادار و تغییرات ایجاد شده:

این رادار مورد ارتقا قرار گرفته و شامل دو بخش سنسور های اکتیو و پسیو است.

1-سنسور های اکتیو:

اولین تغییر مهم استفاده از 4 رادار فرکانس بالا و برد کوتاه برای پر کردن گپ ها و ضعف های پوشش ارتفاع پایین و افزایش دقت در رادار است و کاربرد سلف پروتکشن نیز دارد،این کار باعث می شود سیستم همزمان 360 را پوشش دهد(با 4 رادار کوچک فرکانس بالا) و بخش اصلی رادار یعنی قسمت اس باند وظیف جستجو و درگیری با موشک های بالستیک و…. را دارد.

اضافه کردن سیستمIFF برای شناسایی دوست از دشمن

2- سنسور های پسیو:

استفاده از سنسور الکترو اپتیک برای شناسایی اهداف کم سطح مقطع راداری،سنسورlaunch decetion و همچنین سنسور SIGINT یا شنود الکترونیک که هر دو در یک مکان و زیر قسمت IFF قرار دارند.

با چنین ترکیبی میتوان گفت این رادار بهترین و کامل ترین رادار کنترل آتش/نظارتی در جهان است.

5-بخش بعدی این سیستم سنسور مرتفع یا ELEVATED SENSOR(ES) است و دومین سنسور این سیستم بعد از رادار ELM-2084 محسوب می شود.

به تصویر زیر توجه کنید،این دکل تار شده در تست سال 2020 برای اولین بار دیده شد اما هیچ کس نتوانست ماهیت این دکل و کارایی آن را متوجه بشود و در منابع میلیتاری تا کنون به آن اشاره ای نشده حدس هایی در توییتر فارسی مبنی بر این که روی این دکل رادار Target Illumination Radar نسب شده است وجود داشت که با توجه به وجود جستجوگر تصویر ساز حرارتی و تصاویر بدست آمده از این دکل این فرضیه رد خواهد شد،تمام اطلاعات مربوط به این دکل محرمانه است و به شکل رسمی چیزی اعلام نشده.

در کلیپ تست سال 2020 این دکل پهن در سیستم فلاخن داوود کنار لانچر نشان داده شد البته زود است اما بهتر است ذکر کنیم که این دکل به این میزان پهن نیست و با ادیت چنین اتفاقی برای آن رقم خورده.

نگارنده این مطلب تمام مطالب مربوط به فلاخن داوود را از شرکت سازنده و آژانس دفاع موشکی گرد آوری کرده و همانطورکه در طی مقاله دیدید اطلاعاتی که در اینجا برای شما نگاشته شد 180 درجه با چیزی که در منابع به اصطلاح معتبر میلیتاری خواندید متفاوت بوده و آن اطاعات را نقض کرده همچنین اطلاعاتی نمایش داده شد که تا کنون در هیچ مقاله ای در سرتاسر دنیا در مورد فلاخن داوود ندیده اید بنده با برسی متنون و کتاب های آژانس دفاع موشک از سال 2005 تا سال 2021 که فرایند بسیار سختی بود توانستم به کاملترین اطلاعات از فلاخن داوود دست پیدا کنم که در مورد این قسمت ناشناخته نیز توانستیم پاسخ را دریابیم و اولین منبع میلیتاری باشیم که کامل و دقیق به این سنسور پرداخته.

اگر مقاله را با دقت خوانده باشید در اول مقاله قسمت های فلاخن داوود را شرح دادیم در واقع این قسمت ها در کتاب آژانس دفاع موشکی امده بود که برشی از آن را در زیر همان قسمت قرار دادیم،با گشتن بیشتر در اسناد آژانس دفاع موشکی به این فایل برخوردیم:

سال 2019 سال پایانی توسعه سنسور مرتفع یا حامل بر دکل بوده پس تعجبی نیست که در تست سال 2020 فلاخن داوود شرکت داشته باشد از طرفی سال 2018 تا 2022 سال توسعه و تست بلاک 2 استانر بوده که قرار بود در بلاک 2 قابلیت ضد کروز بهتری بدست آورد یعنی سنسور مرتفع همزمان در کنار استانر بلاک 2 تست می شود و استانر در آن تست موشک کروز و بالستیک از نوع بلو اسپارو را هدف قرار میدهد که کلیپ آن را در بالاتر قرار دادیم.

البته هیچ سانسوری کامل نیست و ما توانستیم تصویری دقیق از دکل روی کشتی داشته باشیم.

سنسور مرتفع در قسمت جلویی لانچر قرار دارد و اطراف آن یک نرده سفید رنگ کشیده شده در کلیپ شلیک اگر دقت کنیم در جاهایی دکل تار نشده و قابل مشاهده است ولی در حد چند فریم که ما توانستیم این تصاویر را استخراج کنیم:

این سنسور همانطور که در تصاویر می بینید رو آن هیچ راداری سوار نیست در واقع با احتمال بالا می توان گفت که روی این دکل یک سنسور برد بلند EO/IR نصب کرده اند تا این سنسور اهداف را به شکل پسیو شناسایی و مرکز کنترل فرماندهی فلاخن داوود با اطاعات این سنسور موشک فلاخن داوود را هدایت کند همچنین این سنسور می تواند به شناسایی موشک های کروز و اهداف رادارگریز و شناسایی اهداف در شرایط جنگ الکترونیک کمک کند و سیستم فلاخن داوود با این دکل و رادار جدید(در صورت عملیات شدن رادار نسل جدید) می تواند به یک سیستم قدرتمند در شناسایی و تقابل با جنگ الکترونیک عمل کند البته همچنان یک نقض در فلاخن داوود خواهد بود و آن تک موشکه بودن سیستم است یعنی یک موشک کوتاه برد ارزان قیمت در کنار آن نیست تا بمب های هواپرتاب،پهپاد انتحاری و… را هدف قرار دهد هرچند خود استانر موشک ارزانی است و اما خوب به یک موشک کوتاه برد قطعا نیاز است.

6- بخش ششم این سیستم DATA LINK (DL) :

رادار ELM-2084 یک رادار نظارتی/کنترل اتش است اما توانایی برقراری ارتباط با موشک به صورتUPLINK/DOWNLINK را ندارد در سیستمی همچون باراک که از این رادار استفاده می کند قسمت لینک روی مرکز کنترل فرماندهی نصب است که مسئول ارسال اطلاعات جدید هدف به موشک و دریافت اطلاعات و تصاویر موشک و انتقال آن به BMC است (طبق گفته سازندهBASED ON BMC):

در سیستم گنبد آهنین هم چنین است و سیستم لینک روی مرکز کنترل فرماندهی یا روی قسمت ارتباط قرار دارد:

این قابلیت در یک سیستم پدافندی اجازه می دهد که سیستم بتواند از تمامی سنسور های موجود اطلاعات گرفته و موشک را به سمت هدف هدایت کند اما در سیستمی همچون پاتریوت مسئولیت برقرای لینک با موشک خود رادار است و اگر اطلاعات دیگر سنسور ها را داشته باشیم خود BMC توانایی برقرای اطلاعات با موشک را ندارد و سیستم لینک هم که مربوط به رادار پاتریوت می شود فقط با حضور این رادار در دسترس است و محدودیت دارد البته در نسخه های امروزی که لهستان سفارش داده بجای BMC یک BMC4I قرار دارد و همچنین سیستم IBCS که به پاتریوت اجازه می دهد از اطلاعات هر راداری(همچون سنتینل) استفاده کرده و موشک های پاتریوت را شلیک و هدایت کند.

فلاخن داوود نیز از این روش استفاده می کند و دارای سیستم لینک است اطلاعات هدف توسط هر سنسوری که باشد جدا از این که قابلیت ارتباط گیری با موشک را دارد یا خیر فلاخن داوود با اطلاعات دریافتی از آنها مستقلا می تواند با موشک های خودش ارتباط برقرار کند و انها را به سمت هدف هدایت کند.

7- سیستم کنترل فرمانی بادام طلایی یا GOLDEN ALMOND BMC :

مرکز کنترل فرماندهی فلاخن داوود ساخت شرکت البیت سیستم است و با دریافت تصاویر رادار و سنسور ها یک پلن برای مقابله با هدف توسط سیستم طراحی شده و اقدام به مقابله با هدف خواهد کرد.

هزینه سیستم:

ایالات متحده سالانه 130 تا 150 میلیون دلار به این سیستم کمک مالی می کند اما این به معنی این نخواهد بود که سیستم قیمتی به همین میزان دارد در وقع ما باید قیمت این سیستم را محاسبه کنیم.

هر سیستم را متشکل از 4 لانچر 12 تایی در نظر می گیریم که علاوه بر لانچر پر به اندازه 3 بار پر کردن کامل سیستم موشک ذخیره در اختیار داشته باشد یعنی سیستم حاوی 192 تیر موشک استانر باشد که فرض قیمت 600 هزار دلار(دسته بالا) برای هر موشک، هزینه موشک ها برابر با 115 میلیون دلار خواهد بود که با هزیه کامیون بارگزاری و سیستم کنترل لانچر ها و هزینه انبار داری… برابر با 120 میلیون دلار در نظر می گیریم، هر رادار MMR در فروش به کشور چک حدود 17 میلیون دلار قیمت داشتند(با کامیون مانیتورینگ و پردازش اطلاعات رادار) اگر قیمت این رادار را برای ساخت داخل 15 میلیون دلار محاسبه کنیم هزینه سیستم تا اینجای کار 135 میلیون دلار خواهد داشت 3 تا 5 میلیون دلار هم برای سیستم لینک و 5 میلیون دلار هم برای سیستم کنترل فرماندهی و هزینه های دیگر در نظر بگیریم هزینه هر سیستم فلاخن داوود برابر با 140 تا 150 میلیون دلار خواهد بود.

یک پاتریوت با 192 موشک 5 میلیون دلاری PAC3MSE و دیگر اجزا سیسم بیش از 1 ملیارد دلار قیمت دارد و یک سیستم اس 300 نیز با مجموع 192 موشک 650 تا 800 میلیون دلار قیمت خواهد داشت واین یعنی فلاخن داوود ارزان ترین سیستم ضد بالستیک حال حاظر جهان است(موشک ارزان قیمت دارد) و توانایی مقابله با راکت های برد بلند/موشک های بالستیک/موشک های کروز و پهپاد ها را دارد.

کمک های ایالات متحده به فلاخن داوود:

کمک های مالی ایالات متحده به فلاخن داوود به دو قسمت تقسیم می شود قبل از 2016 و بعد از 2016 یا زمان عملیاتی شدن سامانه که ما به بعد عملیاتی شدن سامانه می پردازیم. در این دوره ایالات متحده و اسرائیل قرارداد کمک 500 میلیون دلار برای 10 سال به دفاع موشکی اسرائیل را امضا می کنند که از سال 2018 شروع و در سال 2028 پایان می یابد و فلاخن داوود،گنبد اهنین و ارو 3 سالانه از سمت ایالات متحده پشتیبانی مالی برای تولید می شوند بخشی از این بودجه نیز برای تحقیق و توسعه استفاده می شود.

سخن پایانی:

فلاخن داوود هنوز به مرحله کامل عملیاتی و پوشش کامل نرسیده و احتمالا تا سال 2025 اکثر برنامه تکمیل بشود و تا سال 2028 شامل استقرار این سیستم به تعداد کافی خواهیم بود. از تعداد سیستم های عملیاتی اطلاعاتی در دسترس نیست اما تصاویر ماهواره ای یک سیستم را در پایگاه هاتزور و یکی را در نزدیکی های جولان در شمال غرب سرزمین های اشغالی نشان می دهد.

نویسنده: سید مهدی فاطمی

نوشته شده برای جنگاوران. انتشار با ذکر منبع آزاد است.

نوشته های مشابه

‫16 نظرها

  1. تنها نکته قابل ذکر اینکه این سامانه تحت فرماندهی سامانه هما قرار است فعالیت کند (سامانه هما سیستمی برای فرماندهی بر تمامی سامانه های پدافندی اسرائیل است) و این موضوع امکان دریافت اطلاعات از دیگر رادار ها و سنسور های موجود در اسرائیل را فراهم می کند و احتمالا در موارد خاص با تعداد موشک رهگیر بیشتر توانایی در گیری با موشک های بالستیک سنگین تر را هم دارا باشد.

  2. سلام آقا عرفان عزیز لطفاً حاشیه سازی نکن (با یک شور و شعف زاید الوصفی و…) اینجا مسائل فقط و فقط از بعد نظامی تحلیل میشه و نه از بعد سنت امداد الهی که به یاری رزمندگان اسلام در موارد متعدد رسیده وگرنه مثال ملموس تر از مثال حزب الله در مورد سنت امداد الهی، خودمانیم در جنگ نابرابر با عراق. ممنون بابت سایت فوق العاده تون

  3. سلام میتوان گفت با توجه به این که این موشک از روی هواپیما قابل پرتاب است و برد آن تقریبا به اندازه آمرام نسخه دی (البته منظورم هواپرتابه)هست و همچنین دارای سرعت هایپرسونیک است و تقریبا سرعتی حدود دو برابر آمرام و میتئور داره و حتی توان زدن موشک های پدافندی و بالستیک رو داره از همه مهمتر هدایت فعال نیمه فعال و دوربین تصویرساز فروسرخ داره بدون شک میتوان گفت بهترین موشک هوا به هوا دنیاست(حتی از میتئور بهتر)بعید میدونم با وجود این موشک اسرائیل حالا حالاها بخواد دست به طراحی موشک هوا به هوای جدیدی بزنه.(ترکیب این موشک با اف35 واقعا وحشتناکه)

      1. پس خوب بود در ادامه ،مطلبی هم در مورد نقاط ضعف و نحوه هدف قرار دادن اسراییل باتوجه به این سامانه های قرار میدادید.

  4. با سلام من شنیدم یه دونه از این موشکها دست ایران وروسیه افتاده وایران به شدت روی تکنولوزی این موشک داره کار میکنه ایا درسته حمید اقا این مطلب یا نه

    1. سلام والا نمیدونم واقعا چقدر این داستان درست باشد ولی خوب بدون شک بدرد ما میخورد

  5. سلام این سیستم هم ارزان تر از پاتریوت است و هم توانمندتر از اون.ظاهرا حتی از ویتیاز روسی هم بهتر است تعجب میکنم.که هیچ مشتری نداره.

    1. البته داشته! امریکا نگذاشته! همچنین چون امریکای مشترک با این سامانه است برای همین میخواهند موشک هایش را هم در پاتریوت استفاده کنند.

دکمه بازگشت به بالا
بستن