پدافند هوایی

موشک پدافند هوایی کوتاه برد و میان برد اومخونتو

ترجمه : الیاس امراء

در سال 1993 نیروی دریایی آفریقای جنوبی بسته به نیاز خود خواهان یک موشک کوتاه برد جدید جهت مقابله با طیف وسیعی از تهدیدات از جمله جنگنده های مهاجم ، موشک های کروز ضد کشتی ، هلیکوپتر ها و پهباد ها میشود ،
ساخت موشک به شرکت دنل داینامیکس سپرده میشود ، این شرکت سازنده پهباد سیکر را در کارنامه دارد .
در جولای سال 2005 اومخونتو برای اولین بار تست میشود و یک هدف پرنده مادون صوت را مورد اصابت قرار میدهد . به واسطه چند ماه در آوریل 2005 بروی ناو محافظ ای اس ای آماتولا از کلاس والور نصب و تست میشود . با ورود به خدمت آموتولا اومخونتو نیز وارد خدمت میشود.

در بالا موشک هوا به هوای ای-دارتر ساخت مشترک شرکت نوترون برزیل و دنل داینامیکس آفریقای جنوبی است ، این موشک دارای بردار رانش و تور سوخت جامد مشابه موشک اومخونتو است و کاونده فروسرخ آن نیز یک نسخه اقتباس شده از کاونده موشک اومخونتو است . در پاین عکس نسخه ابتدای هدایت راداری اومخونتو و زیر آن نسخه کاونده فروسرخ

به صورت کلی اومخونتو در دو نسخه اصلی معرفی شده است .
نسخه های هدایت کاونده فروسرخ و هدایت فعال راداری
نسخه هدایت کاونده فروسرخ با کد آی آر و ائی آر-آی آر و نسخه هدایت راداری با کد آر شناخته میشود .

خود نسخه هدایت کاونده فروسرخ که با دو کد مشخص است درواقع مربوط به برد آن است .
آی آر یک موشک کوتاه برد و در سه بلاک تاکنون توسعه و معرفی شده است و حد اکثر 20 کیلومتر برد دارد .
بلاک 1 این موشک که درواقع اولین نسخه از این نیز هست دارای ماکسیمم برد 12 کیلومتر است این موشک در تمام نسخه های خود از لانچر های عمودی و به شکل گرم شلیک میشود ، این موشک از یک کاونده قدرتمند فروسرخ بهره میبرد ، از آنجا که این موشک برای وظیفه اصلی مقابله با اهداف چالاکی همچون موشک های ضد کشتی ساخته شده است توانایی های بالایی در مانور دارد ، و میتواند تا فشار 40 جی مانور دهد و برای این کار به سیستم بردار رانش خود متکی است.
بلاک دوم این موشک با همکاری فنلاند ساخته میشود و دارای یک کاونده فروسرخ بهتر و اصلاحات مسیر پروازی است بگونه ای که برد موشک در بلاک 2 به 15 کیلومتر افزایش یافته است ، در حال حاضر نیروی دریایی فنلاند از بلاک 2 موشک اومخونتو بروی ناوچه های موشک انداز کلاس هامینا  و مین ریز هامینما استفاده میکند.


ناوچه تندروی موشک انداز کلاس هامینا نیروی دریایی فنلاند

دهه نود میلادی ، نیروی دریایی فنلاند نیازمند یک ناوچه موشک انداز تندرو جهت انجام عملیات های شناسایی و گشتی در آبهای فنلاند است ، در سال 1996 دستور ساخت یک کلاس جدید صادر میشود و شرکت کشتی سازی اس تی ایکس فنلاند مسئول ساخت این کلاس جدید میشود .
در ساخت این ناو تمام توجهات به وزن ناو معطوف بود است از این جهت در ساخت آن از آلومینیم ، فیبر کربن و مواد کامپوزیتی استفاده شده است ، همچنین ناو برخلاف طراحی های مرسوم فاقد شفت است و به جای آن از دو واتر جت استفاده میکند که در کنار وزن کم ناو اجازه مانور بالا و گشت زنی در آبهای کم عمق را مهیا میسازد .
این ناو به سیستم های راداری ساخت شرکت ساب سوئد مسلح است.
از جمله رادار کنترل آسمان و جست جو سطح تی آر اس-3دی/16 که یک رادار آرایه فازی با بیشینه برد 200 ،کیلومتر و حوضه فعالیت باند جی
رادار کنترل آتش سروس 200

به طور کلی این ناوچه تندرو موشک انداز
51 متر طول
8.5 متر عرض
1.7 متر آبخور
250 تن وزن دارد و از دو موتور واتر جت ساخت رولزرویس نیرو محرک و از دو ژنراتور دیزل نیروی الکتریک میگیرد.
همچنین یک توپ بوفروس 57 میلیمتری در سینه ناو
دو مسلسل سنگین 12.7 میلیمتری
8 لانچر عمودی موشک های پدافند هوایی کوتاه برد اومخونتو
چهار لانچر موشک های ضد کشتی آر بی اس-15 بلاک 3
این ناو توانایی انجام عملیات مین ریزی را نیز دارد و میتواند مین پیش رفته ، سئی مین 2000 باخود حمل کند.

شلیک موشک اومخونتو از روی ناوچه تندرو موشک کلاس هامینا

ارتش آفریقای جنوبی دست به توسعه بلاک-2 میزند و میتوان افزایش مقداری از طول موشک آن را به برد 20 کیلومتر رساند
همچنین نسخه دور بر تر این موشک نیز در دست توسعه قرار میگیرد که تا 30 کیلومتر برد دارد و درواقع حاصل توسعه بلوک 2 است و با کد ائی آر-آی آر شناخته میشود
همچنین نسخه هدایت فعال راداری اومخونتو نیز در دست توسعه قرار دارد ، این موشک علاوه بر برد بیشتر توانایی درگیری در ارتفاع بیشتر را نیز دارد ، این موشک بروی بیش از 60 کیلومتر دارد و میتواند تا ارتفاع 15000 متری با دشمن درگیر شود .
در سال 2013 نسخه زمین پایه نیز از اومخونتو معرفی شد که درواقع همان نسخه بلاک-2 است و بخاطر درخواست ارتش آفریقای جنوبی برای یک سامانه پدافند کوتاه برد با قابلیت تحرک بالا طراحی شده است .

تمام نسخه های اومخونتو از یک کلاهک ترکش شونده 23 کیلوگرمی با فیوز مجاورتی بهره میبرند که می تواند برای هر هواگردی خطر ناک باشد.
به طور کلی امروزه بلاک 2 این موشک در وضعیت عملیاتی قرار دارد ، و بلاک 3 این موشک احتمالا طی امسال و یا سال آینده و با بکار گیری ناو محافظ نیکو ای-200 توسط الجزایر وارد خدمت خواهد شد اگر چه همچنان مشخص نیست که آیا از بلاک 3 و یا 2 استفاده کند.

خود آفریقای جنوبی از نسخه بلاک 2 این موشک استفاده میکند و آن را بروی ناو های کلاس والور استفاده میکند

شلیک موشک اومخونتو بلاک-2 از ناو محافظ کلاس والور

ناو محافظ کلاس والور
ناو های کلاس والور در واقع ناو هایی از کلاس میکو آلمان هستند .
بیشینه این ناو ها در آفریقای جنوبی به دهه نود میلادی باز میگردد ، در این زمان این کشور نیازمند کلاس جدیدی ناو محافظ جهت ایجاد امنیت آبهای خود است ، در این زمان پروژه میکو در آلمان آغاز میشود و آفریقای جنوبی به سمت پروژه میکو جذب میشود ، این ناو جدید بر اساس قوانین اختفا طراحی شده است و در طراحی بنده ناو کامپوزیت برآب کاهش وزن همچنین کاهش تاثیرات الکترومغناطیسی استفاده شد است ، همچنین در طراحی دود کش های ناو نیز برای کاهش اثرات حرارتی مورد طراحی مجدد قرار گرفته اند .
آفریقای جنوبی به تعداد چهار فروند ناو از آلمان میخرد ، ساخت این ها مابین سال های 2001 و 2002 آغاز میشود و مابین سال های 2006 و 2007 وارد خدمت میشود ، پس از بخدمت گیری این ناو ها در آفریقای جنوبی به نام کلاس والور نام گذاری میشوند .
این ناو های محافظ کشف اهداف خود به یک رادار آرایه فازی 3 بعدی ساخت تالس فرانسه با نام ام آر آر-تردیدی-ان چی مجهز است که برای یک هدف هوایی حداکثر 180 کیلومتر و برای یک هدف سطحی 70 کیلومتر برد دارد .
در بعد تسلیحات این ناو به 8 موشک ضد کشتی فرانسوی اگزوست بلاک 2
16 سیلوی عمودی موشک های پدافند هوایی اومخونتو-آی آر بلاک 2
یک توپ 76 میلیمتری ، یک توپ 35 میلیمتری دو منظوره ، دو توپ 20 میلیمتری و دو مسلسل سنگین 12.7 میلیمتری مسلح هستند .
و به طور کلی دارای 121 متر طول ، 16 متر عرض ، 5.9 متر ارتفاع و 3700 تن وزن دارند و از ترکیب دیزل ، توربین بخار نیرو میگیرد ، در این ترکیب ناو دارای دو موتور دیزل با قدرت هرکدام 7900 اسب بخار و یک موتور توربین گازی با قدرت 27 هزار اسب بخار است.
این ناو با این ترکیب به حداکثر سرعت 52 کیلومتر در ساعت و حداکثر برد 15 هزار کیلومتر با سرعت 30 کیلومتر در ساعت میرسد و دارای مداومت عملیاتی 27 روزه است.

ناو محافظ کلاس والور ، به سیلو های عمودی شلیک موشک اومخونتو دقت کنید

نسخه زمین پرتاب  این موشک  شامل یک خودروی هشت چرخ با یک پرتابگر با هشت سیلو پرتاب موشک است که از یک رادار مستقل RSR 320/DBR XL روی یک خودروی مشابه  استفاده میکند این رادار  سه بعدی باند ایکس که دارای نقش جستجو درگیری است دارای برد 70 کیلومتر میباشد و میتواند با شش هدف در یک زمان درگیر شود .البته نسخه زمین پاییه را میتوان با یک رادار سوئدی گریفو نیز هدایت کرد

نسخه زمین پرتاب با رادار RSR 320/DBR XL که البته با شکل کششی در این تصویر دیده می شود
نسخه زمینی و رادار گیرفو
نسخه زمین با رادار RSR 320/DBR XL که روی یک خودروی هشت چرخ سوار شده و روی یک پاییه متحرک قرار دارد

 

موشک های در این کلاس دارای اهمیت بالایی هستند ، زیرا امروزه اصلی ترین تهدیدی یک ناو رزمی پیش رو دارد موشک های ضد کشتی هستند ، موشک های ضد کشتی دارای گونه های متفاوت از ساحل پرتاب ، هوا پرتاب تا زیردریایی پرتاب دارند و با پیشرفت های امروز دارای چالاکی بسیار بالا هستند ، وجود همچین موشکی برای بروی یک ناو جنگی برای اولین خط دفاع برای مقابله با موشک های ضد کشتی تغریبا از دهه هفتاد میلادی رایج میشود و میتوان به موشک سئی ولف و کین ژال اشاره کرد .
برای کشور عزیزمان ایران و در نیروی دریایی کشور متاسفانه موشکی در کلاس و وظیفه تا کنون بصورت عملیاتی دیده نشده و نداشته ایم ، از این جهت خرید اومخونتو میتواند تا میزان قابل توجهی امنیت ناو های رزمی کشورمان را از گزند موشک های ضد کشتی تامین کند ، همچنین پیشتر در یک ویدئو یک یک ویدئو کوتاه از نواخت ای کی-630ام دیده شد ، ای کی-630 درواقع از اولین سامانه های دفاع نزدیک مرحوم شوروی بوده است . بعضا سوالاتی پرسیده با وجود در توسعه بودن یک سامانه دفاع نزدیک (به احتمال زیاد همان ای کی-630ام) چه نیازی به موشک های پدافندی کوتاه برد است ، جواب در واقع در وظیفه آنهاست ، هردو این سامانه ها برای دفاع از ناو در دو رنج مختلف طراحی شده اند و در واقع مکمل یک دیگر هستند .

منابع

http://www.naval-technology.com/projects/umkhonto-surface-to-air-missile

سایت رسمی شرکت دنل داینامیکس

http://www.deneldynamics.co.za/products/missiles/air-defence-missiles/umkhonto

بروشور شرکت تالس فرانسه در خصوص رادار MRR-3D-NG

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.thalesgroup.com/sites/default/files/asset/document/DS067_09_08_H%2520MRR3D_NG_LR.pdf&ved=0ahUKEwj-19L1hePSAhXE_ywKHaxyBRAQFggXMAA&usg=AFQjCNFQPTUV3SB6CbFDgvJ4EdWWYRoDpw

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن