تانک

تانک تایپ 90

در سال 1974 ارتش چین تانک جدید تایپ 74 ساخت صنایع میتسوبیشی  را تحویل گرفت.این تانک در زمان خود تانک قابل قبولی بود ولی تنها یک سال بعد در سال 1975 ارتش ژاپن  خواهان نسل جدید  از تانک میدان نبرد برای مقابله با تانک های جدید  شوروی از جمله تی 72 شد.صنایع میتسابیشی  در سال 1976 طراحی تانک جدید را در دست گرفت  و البته در  این را از همکاری شرکت های چون فجیتسو  و ای ایی سی نیز بهره برد.در سال 1980 دو پیش نمونه اماده شدند که از توپ120 م م ساخت خود ژاپن  بهره می برد  . در سال های 1982 و 1984 تغییراتی در طرح به وجود امده شامل  تغییرات در شکل کلی، زره کامپوزیت  بود و در سال 1986 طرح اصلاح شده ساخته شد که شباهت بسیار به لئوپارد 2 المانی ها داشت.همچنین نسخه جدید دارای  توپ 120 م م بدون خان  راین متال   ساخت المان  بود که بر روی لئوپارد و ابرامز نیز نصب شده بود. سرانجام طرح نهایی با نام  تایپ90 در سال 1989  وارد خط تولید شد و در اواخر سال 1990 عملیاتی شد.

شباهت تایپ90 به لئوپارد ای4 بسیار چشمگیر است
شباهت تایپ90 به لئوپارد ای4 بسیار چشمگیر است

تایپ 90 تانکی است با وزن 50 تن و سه خدمه  که همکنون پر تعداد ترین تانک ژاپنی ها است اگرچه پیشرفته ترین ان نیست.

تانک داریا  سه خدمه است. رانند در جلو   متمایل  به سمت چپ قرار دارد که توسط یک دریچه رو به بیرون دید دارد  و زمانی  که دریچه بسته است توسط سه پیرسکوب میتواند به بیرون  دید داشته باشد که البته پیرسکوپ جلوی را می توان به دوربین دید شبانه مجهز کرد. فرمانده در برجک سمت راست  قرار داشت که توسط یک پیریسکوپ   پانورما با چرخش 180 درجه از دو طرف  را دارد و می تواند به صورت عمودی نیز 29 درجه به طرف بالا و پایین حرکت کند(خود دوربین نه پیرسکوپ). پشت سر را نمی توان توسط  این پیرسکوپ  دید  زد  زیرا یک دریچه برجسته  برای فرمانده پشت سر ان است . پیرسکوپ فرمانده  دارای  سامانه دید حرارتی نسل دوم است و می تواند تا 10 ایکس درشت  نمایی کند . همچنین  یک دریچه  برامده در بالای سر فرمانده  است که دور تا دور را پنچره کوچک فرا گرفته  تا فرمانده به تواند  به سرعت به بیرون نگاهی بیندازد.توپ چی در سمت چپ برجک قرار دارد  و از یک سایت هدفگیری  بر روی برجک  به شکل مستطیل  برای هدفگیر بهره می برد  که دارای  دید حرارتی است که توان 10 ایکس بزرگ نمایی را دارد. توپچی  دارای یک منیتور  رنگی در درون کابین است   و سامانه کنترل اتش  توان تعقیب خودکار اهداف را به صورت حرارتی دارد .فرمانده و توپچی هر دو دارای دریچه برای بیرون امدن در بالای سر خود هستند . همچین رایانه 32 بیتی  اتش  توان محاسبه اتش دقیق را   در صورت  مشخص  شدن فاصله تا هدف توسط مسافت یاب لیزری  که تا 5000 متر برد دارد میتواند دست به تنظیم خودکار لوله توپ برای  اتش دقیق  بزند.این محاسبات  توسط رایانه انجام می شود  که از چندین حسگر برای جمع اوری اطلاعات محیطی و تانک  استفاده میکند. گفته شده دارای  توان نابودی هدف در یک اتش را از 3کیلومتر را دارد . سامانه اتش  توان اتش در حال متحرک و ثابت و به طراف اهداف متحرک  و ثابت را دارد .تایپ 90 به دلیل توان گلوله گذاری  خودکار ، نفر گلوله گذار ندارد.

در این تصویر به خوبی سایت هدفگیری توپچی و پیرسکوپ فرمانده قابل دیدن است
در این تصویر به خوبی سایت هدفگیری توپچی و پیرسکوپ فرمانده قابل دیدن است

سلاح اصلی تانک توپ 120 م م ال 44 ساخت  راین متال    المان است که باید ان را پرتوان ترین توپ موجود دانست . این توپ تحت امتیاز  در ژاپن تولید می شود  . ژاپن خود بر روی دو پیش نمونه توپ 120 م م بومی سوار کرد ولی به دلیل   افزایش هزینه دست به تولید تحت امتیاز  ال44 زد. توپ تغییراتی در میتسابیش ژاپن به خود دید که از همه مهمتر نصب یک سامانه گلوله گذاری  زنجیره ای مشابه نسخه  نصب شده بر تانک  لگرک فرانسوی است.در این روش گلوله گذاری مهمات  در عقب برجک  ذخیره شده اند  و یک سامانه دست  به لود گلوله میزند . این سیستم از روش روسی  که در تانک های چون تی 72 و تی 90 نصب شده بسیار  کارامدتر است زیرا مهمات در عقب برجک قرار دارد  و از این رو حفاظت بیشتری دارند.این سامانه می توان در هر شش ثانیه   توپ را لود کند و توان اتش ده گلوله بر دقیقه  را دارد. توپ برای لود شدن در هر بار  شلیک باید به زاویه صفر درجه برگرد تا لودر بتوان گلوله را لود کند.  توپ دارای  زاویه  حرکت 10 درجه به پایین و 15 درجه به بالا است  و می تواند انواع مهمات های  انرژی جنبشی   و خرج گود را اتش کند  . مهمات انرژی جنبشی  جی ام 33 که برگرفته شده  از مهمات اروپایی  دی ام 33 است توسط تایپ90 اتش  می شود .  دی ام33 دارای  هسته  تنگستنی  است  و می تواند در 560 م م  زره در 2000 متر نفوذ کند و دارای  سرعت دهانه 1650 متر بر ثانیه  است .مهمات دیگر شلیک شده از این تو مهمات خرج گود جی ام 12 ای 1 است  که مشابه دی ام 12   با  توان نفوذ در 600 م م زره می باشد  .سامانه اتش  تانک به خوبی توان اتش دقیق  در روز و شب را در 4000 متری را دارد. همچنین سامانه تثبیت کننده لوله  توان اتش  در سرعت 35 کیلومتر بر ساعت را به تانک می دهد

دو مهمات انرژی جنبشی جی ام33 و مهمات خرج گود جی ام 12 ای1
دو مهمات انرژی جنبشی جی ام33 و مهمات خرج گود جی ام 12 ای1

همچنین در کنار توپ اصلی  یک مسلسل هماهنگ با توپ اصلی با کالیبر  7.62 م م و یک مسلسل  سنگی روی برجک با کالیبر 12.7 م م از نوع برونینگ  ام2 وجود دارد. توپ اصلی 35 گلوله حمل میکند و مسلسل  7.62  م م 2000 گلوله و مسلسل  سنگین  1500 گلوله دارد.

تانک دایرا زره مدولار  کامپوزیت ساخت شرکت کیوتو  است  که شباهت بسیاری به زره  لئوپارد  2  ای 1 تا ای 4 دارد.زره حفاظت لازم برای خدمه را ایجاد میکند و بر طبق استاندارد زمان طراحیش در اوائل دهه 1990  مقاومت بالای را داشت  و میتوان ان را با زره لئوپارد ای4 قیاس کرد . مدولار بودن زره به این معنی است که می توان زره را به اسانی  ارتقا داد. طی ازمایشاتی  در برابر مهمات انرژی جنبشی  جی ام 33 در ژاپن  ، این زره توانست این مهمات را از  یک کیلومتری دفع کند. میزان مقاومت  زره این تانک از ناحیه روبرو بدنه در برابر  مهمات انرژی جنبشی عدد 600 م م و در برابر مهمات خرج گود عدد 700 تا 800 م م است ، همچنین مقاومت روبروی  برجک در برابر انرژی  جنبشی  عدد 600 تا 700 م م و در برابر خرج  گود 900 تا 1200 م م می باشد.

همچنین   تانک دارای  مقاومت  در برابر برخورد مستقیم  یک گلوله 155 م م در بالای برجک است . دارای  چهار  نارنجک اندار 60 م م  در هر طرف برجک  است و تانک دارای  هشدار دهنده لیزری در قسمت عقب برجک  برای  اگاهی از    قرار گرفتن  لیزر بر روی خود است.

تانک توسط یک موتور دیزل  میتسابیشی 10 جی زد . این موتور ده سیلندر 21500 س سی  دارای  قدرت 1500 اسب بخار و 2500 دور در دقیقه  می باشد  و با در نظر گرفتن وزن 50 تنی تایپ 90 دارای  رانش به وزن 30 اسب بخار بر تن است . گیربکس دارای  چهار دنده رو به جلو دو دنده به عقب است . در قیاس با لئوپارد  2  مدل ای 4 دارای  رانش به وزن بیشتری است. موتور تانک را می توان در عرض 20 دقیقه تعویض کرد  و بیشترین سرعت ان 70 کیلومتر بر ساعت است.سیستم تعلیق بادی است و میتواند بین 200 تا 600 م م ارتفاع خود را کم کند که در جنگ برای در امان ماندن از اتش  دشمن و یا ایجاد شیب مناسب برای اتش  و یا برای حمل و نقل اسان تر است.

همچنین بر اساس شاسی این تانک یک نمونه مهندسی با یک نسخه پل گذار نیز توسعه یافت

بین سال های 1989 تا 2008 میلادی 341 عراده از این تانک تولید شد . تایپ 90 در قیاس با تانک های  هم دوران خود همچون ابرامز ام1 ای 1 و یا لئوپارد 2 ای 4 برتری نبود ، کمتر نیز نبود و کارای  بالای داشت البته بر خلاف لئوپارد 2 و یا ابرامز  این تانک ارتقا بیشتری به خود ندیده  ژاپن پروژه   جدید  تایپ10 را پیش برد که همکنون اگرچه  پرتعداد  ترین تانک ارتش ژاپن  نیست  ولی برتری ان است.

کاهش ارتفاع سیستم تعلیق تایپ90
کاهش ارتفاع سیستم تعلیق تایپ90

مشخصات

وزن: 50.2 تن

طول:9.7 متر

 ارتفاع:2.3 متر

تعداد خدمه:3 عدد

سلاح :120 م م ال44 ، یکی مسلسل 7.62 م م و یک مسلسل 12.7 م م

موتور: یک موتور ده  سیلندر دیزل 1500 اسب بخاری

سرعت:70 کیلومتر بر ساعت

برد:350 کیلومتر

 ترجمه:عبدالحمید تارخ

نوشته های مشابه

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن