سلاح های ضد تانک

سیستم موشکی AFT-10

سیستم موشکی AFT-10

ترجمه: امیر رهبری

در طی تمرینات ماموریت صلح ارتش آزادی بخش خلق چین در سال 2014، مثل اکثر مواقع یک سوپرایز دیده شد. این سوپرایز سوار شدن سیستم ضد تانکی شبیه به سیستم های ضد تانک Spike اسرائیلی و طرح NLOS آمریکایی بر روی خودروی زرهی پیاده نظام ZBD-04A_ZBD-08 بود. طرح مورد اشاره یک خودروی جنگی پاده نظام بود که با موشک های ضد تانک HJ-10  مسلح شده بود و کل سیستم به اسم AFT-10 معرفی شد.

برای آشنایی بیشتر با این خودرو در دو بخش شاسی و سلاح بررسی کوتاهی انجام میدیم تا بیشتر با AFT-10 آشنا بشوید.

در سال 1980 چین بر اساس نفربر زرهی BMP-1 ساخت شوروی دست به ساخت اولین AIFV خود زد و خودرو زرهی پیاده نظام تایپ 86 را تولید کرد.و در سال 1990 به سمت توسعه دومین نسل AIFV رفت و خودروی زرهی بومی ZBD-04 را در سال 2003 تولید کرد. تمرکز اهداف به سمت خودرویی برای پیاده سازی نیرو در ساحل سرزمینی دشمن در ساعات اولیه درگیری بود به همین منظور از نظر وزن، خودرو بسیار کنترل شده طراحی شده است و نیز تاکید در توانایی حرکتی در محیط آب دیده میشود. اما خودروی جدید به نسبت AIFV های مدرن جهان از نظر زره دارای نقیصه بود و از کنارین توان ایجاد حفاظت در مقابل پرتابه های 12.7 میلی متری را نداشت به همین منظور، در سفارشی جدید به منظور پوشش این خلع طرحی جدید برپایه سیستم ZBD-04 کلید خورد و طرح مدرن تر ZBD-04A رونمایی شد که با با حفظ شاخص های برتری طرح قبل ، نقایص نمونه قبلی نیز در آن رفع شده بود.

که میتوان به کابین پویا تر و توان حمل هفت نفر تفنگدار به همراه تمام تجهیزات عملیاتی و افزایش شیب بخش جلویی خودرو به منظور افزایش زره و البته با نگاهی دقیق میتوان با ساختار بدنه متوجه شد که طرح جدید 04A به نسبت طرح قبلی در زمینه توانایی های آبی خاکی دچار افت شده است. البته با توجه به طراحی این خودرو برای نیرو های تاکتیکی یا معمولی ارتش میتوان این مسئله را توجیه کرد و از آن به عنوان خودروی زرهی دوزیست نام نبرد. در این نمونه بدنه پهن تر و کم ارتفاع تر ساخته شده و کل بدنه از زره فولادی جوشکاری شده بهره میبرد که باعث افزایش امنیت خدمه در وسیله خواهد شد همچنین علاو بر این موارد امکان اضافه سازی زره ماژولار در جای جای بدنه در نظر گرفته شده است. البته برای افزایش امنیت بیشتر در بخش دو طرف زیرین خودرو نیز زره ضخیم تر بکار رفته و ترسی از مین های ضد تانک کوچک برای این وسیله نیست. با توجه به طراحی خودرو و بخش زره میتوان خودروی ZBD-04A/08 را جزو مطرحترین تولیدات بخش زرهی چین مطرح کرد. و براساس گفته ها بخش بدنه از روبرو و در فاصله 1000 متری توان مقابله با پرتابه های 30 میلیمتری و را داشته و از کنارین توان تحمل پرتابه های 14.5 میلیمتری را در 200 متری دارد.

از نظر توان حرکتی خودرو از یک موتور 556 اسب بخاری ساخت چین برخوردار است. و نهایت سرعت 75 کیلومتر در ساعت و برد 600 کیلومتر را برای این خودرو فراهم میکند. البته در بخش تعلیق نیزبه عقیده برخی از سیستم تعلیق به کار رفته در BMP-3 استفاده شده است. یک نکته هم اشاره کنم تفاوت ZBD-04A و ZBD-08 حفظ توانایی های آبی خاکی در نمونه 08 میباشد. در بقیه موارد میتوان گفت مشابه هستند. ولی باز هم برای حرکت در محیط دریایی مناسب نیست و این توان را ندارد. IFV جدید دارای وزنی در حدود 24 تن میباشد که به لحاظ رانش به وزن در حدود 18 اسب بخار به ازای هر تن میباشد که در این زمینه با خودرو های رزمی پیاده نظام پیشرفته غربی قابل مقایسه میباشد. که ازاین نظر این خودرو رزمی قادر هست با تانک پیشرفته اصلی میدان نبرد چین Type-99A2 پا به پا در عملیات های هجومی و گسترش نیرو شرکت کند.

در نمونه های رزمی معمولی این خودرو مجهز به برجک با توپ 100 میلیمتری و یک تیر بار اتوماتیک هم محور 30 میلیمتری میباشد ولی هدف از این مقاله بررسی نمونه حامل موشک ضد تانک AFT-10 میباشد و در بقیه مفاله به بررسی این بخش میپردازیم.

همانظور که اشاره شد بر روی این خودرو سیستم موشک های ضد تانک HJ-10 کار گذاشته شده است که این موشک ها میتوان گفت نمونه کنترل شده و با برد کاهش یافته موشک CM-501G میباشد. موشک مورد ذکر دارای بردی بیش از 70 کیلومتر هست و تشابهات فراوانی به طرح NLOS و نوع دور برد موشک اسپایک اسرائیلی دارا میباشد. البته بر اساس بررسی های نویسنده از نظر نوع عملکرد و سیستم این موشک تشابه فراوانی به طرح polyphem اروپایی و سیستم تایپ 96 ژاپن دارد. گزینه آخر بسیار شبیه میباشد.موشک کنترل شده HJ-10 دارای برد 10 کیلومتر میباشد و بر اساس تحقیقاتی که صورت گرفت این طرح دهه ها قبل توسط مسولین و محققین چین با زیر نظر گرفتن طرح polyphem که یک پروژه مشترک اروپایی بین کشور های آلمان و فرانسه و ایتالیا بود که در سال 2003 لغو شد. در زمان بررسی های متخصصین R & D هنوز طرحی به نام اسپایک نلوس موجود نبود.هدفگیری موشک به صورت اپتیکال وتصویر سازی بوده و سایت اپتیکی در بین کنیستر های موشک ها قرار میگیرد و کنترل موشک به وسیله فیبر نوری صورت میگیرد و مزیت این انتقال اطلاعات را میتوان در دو زمینه در نظر گرفت اول امکان پذیر نبودن ایجاد اخلال در روش هدایت موشک و دوم انتقال سریع اطلاعات و با پهنای باند بالا تا 200 مگابایت در ثانیه.(هر دو موشک بین 1000 تا 1400 م م توان نفوذ در زره را دارد)

 بر اساس گفته مقامات چینی میتوان موشک را در دو حالت شلیک کرد اول به صورت شلیک کن و فراموش کن که در این حالت اول به وسیله سامانه اپتیکی دشمن شناسایی شده و بر روی آن قفل شده و شلیک میشود در این حالت برد موشک به 4 تا 5 کیلومتری محدود میشود.با توجه به سایت اپتیکی که در سیستم کار گذاشته شده است یک ایراد به آن وارد است و آن قرارگیری آن در فضای محدود بین کنیستر های موشک میباشد که زاویه محدودی را فراهم میکند مگر اینکه اپتیک به صورت تلسکوپی بلند شود که من در جایی یا عکسی مشاهده نکرده ام و در منابع نیز ذکر نشده است. و در روش دوم قفل بعد از پرتاب هست که در این حالت پس از شلیک موشک و اوج گیری آن صحنه واقعی از میدان نبرد در لحظه به وسیله تصویر ساز نوک موشک و به وسیله کابل فیبر نوری برای اپراتور سلاح ارسال میشود و کاربر میتواند در روی نمایشگر های خود هدف را انتخاب کرده و موشک را به آن سمت هدایت کند در این حالت نهایت برد موشک یعنی 10 کیلومتر قابل دست یابی میباشد. که البته این محدودیت بسته به طول فیبر میباشد و موشک به جهت باله های میانی بزرگ توان خزش در هوا به سمت هدف را دارد. که البته در صورت بروز مشکل برای فیبرنوری موشک نیز از دست خواهد رفت .از مزایای این روش میتوان به شلیک از پشت موانع و به صورت هدفگیری بعد از شلیک اشاره کرد که بسیار مفید خواهد بود.

نوشته های مشابه

‫2 نظرها

  1. سلام. به گفته اسپوتنیک اون اف ۳۵ های که لاورف میگفت تو مرزهای ایران دیده شدن با رادار کانتینر کشف شدن؟!!!!

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن