جنگ ها و عملیات های نظامی

نبرد دریایی لاذقیه

بسم الله الرحمن الرحیم

نبرد دریایی لاذقیه

مترجم: محمد رجبعلی

نبردهای دریایی معدودی سرنوشت کلی یک جنگ دریایی را تغییر داده و یا تغییر می دهند. از ان نبردهای سرنوشت ساز، تعداد بسیار بسیار اندکی شناخته شده و در طول تاریخ از ان نام برده می شود. همانند نبرد ترافالگار، شاید این درگیری ها تعادل قدرت های بین المللی را نیز تغییر دهند. یا همانند نبرد میدوی، این نقاط عطف شاهد معرفی مفاهیم جدیدی به میدان نبرد دریایی باشند. یکی از این نبردهای سرنوشت ساز هم در حوزه سیاسی و هم در حوزه تکنولوژی و جنگ افزار نبرد لاقیه است.

نبرد لاذقیه دو نتیجه داشت: اول اینکه به دنیا ثابت کرد که نیروی دریایی رژیم صهیونیستی هم طراز و هم سطح نیروی هوایی و نیروی زرهی این رژیم است، و دوم اینکه این نبرد اولین نبرد در طول تاریخ است که شاهد  کاربرد واقعی موشک ها  و  بوده و اقدامات جنگ الکترونیک در ان به کار گرفته شد. نبرد لاذقیه قدرت قایق های سریع و کارامدی تکنیک های گریز و فرار موشک ها را به دنیا نشان داد. درگیری کوچک  سواحل سوریه در اوایل جنگ یوم کیپور نشانه ای از اینده ی  نبردهای دریایی بود که به کلی بینش نیروهای دریایی نسبت به خودشان را تغییر داد.

موشک ضد کشتی گابریل

در اولین روز درگیری ها، نیروی دریای رژیم صهیونیستی به منطقه اعزام شد تا قایق های موشک انداز سوری را از بندرها بیرون کشیده و با ان ها درگیر شود. برخی رویداد ها این امر را با مشکل مواجه کرد:

  • موشک ضد کشتی اسرائیل با نام گابریل با عجله و از روی عصبانیت و خشم مورد استفاده قرار گرفته بود. عملکر این موشک در برابر یک هدف واقعی هنوز نامشخص بود.
  • موشک گابریل تنها به اندازه نصف برد موثر موشک های ضد کشتی SSN 2 استیکس که سوری ها از ان استفاده می کردند برد داشت، این موشک ساخت شوروی 6 سال قبل یک ناوشکن اسرائیلی را غرق کرده بود.
  • دفاع اسرائیل در برابر موشک های استیک شوروی تنها استفاده از اقدامات ضد الکترونیک بود که تا ان زمان در هیچ نبرد واقعی مورد استفاده قرار نگرفته بود.

علیرغم این چالش ها، دو گروه رزمی که در دو ستون با 3 کشتی در دریا و 2 کشتی نزدیک ساحل،  مستقیما به سمت بندر لاذقیه حرکت کردند. شناور های اسرائیلی شامل چهار شناور تندرو موشک انداز ساعر 3 مجهز به توپ 76 م م سینه و  شش موشک ضد کشتی گابریل با برد 36 کیلومتر و یک شناور ساعر 4 که ان نیز دارای دو توپ 76 م م و چهار موشک ضد کشتی گاربریل بود . در صفحه نمایشگر رادار انها یک ارتباط سطحی در سمت شمال موقعیت خود دیده شد. اسرائیلی ها که از  مفهوم ان مطمئن نبودند، شروع به شلیک گلوله های 76 میلیمتری کردند و هدف نیز با اتش نامنظم گلوله های 40 میلیمتری پاسخ داد. ارتباط برقرار شده بود.

ساعر3..در این تصویر در عقب ناو در کنار موشک گابریل موشک هارپون نیز دیده می شود ولی در زمان نبرد لاذقیه این ناو تنها گابریل داشت و اصلا هارپون عملیاتی نبود
ساعر4 البته در خدمت ارتش شیلی

مایکل باراکی، افسر مسئول عملیات، دستور داد تا شناور Hanit  با قایق اژدر افکن سوری که اکنون شناسایی شده بود درگیر شوند. هدف سوری به اسانی توسط توپ های 76/62 میلیمتری هنیت  غرق شد. اسرائییلی ها که نمی دانستند ایا این قایق موقعیت انها را گزارش کرده است یا نه، به سمت ساحل رفته و خود را اماده مقابله با سوری ها کردند.قایق های اژدر افکت سوری که به سرعت توسط توپ های 76 م م نابود شدند از نوع  قایق اژدر افکن پی 4  بودند  که دارای دو ازدر 450 م م و یک راکت انداز روی خود بودند

همان طور که اسرائیلی ها به سمت ساحل می رفتند، صفحه رادار هدف دیگری را در 25 کیلومتری شمال شرقی موقعیت انها نشان داد. یکی از قایق های اسرائیلی یک موشک گابریل شلیک کرد، اما از انجا که هدف در حال فرار به سمت ساحل بود و از برد موشک خارج شده بود، موشک مذکور به داحل دریا افتاد. اما تعقیب ادامه یافت، زمانی که کشتی Reshef در برد مناسب برای شلیک قرار گرفت، از فاصله 18 کیلومتری یک موشک گابریل شلیک کرد که کشتی مین جمع کن 560 تنی سوری را غرق کرد. اما اسرائیلی ها می دانستند که چالش اصلی برای انها نه چند قایق اسیب پذیر بلکه  موشک های استیکس بودند. اسرائیلی ها به حرکت خود به سمت لاذقیه ادامه دادند.

نمونه ای از یک قایق اژدر اکفن پی4 که در اتش توپ 76 م م از بین رفت

همان طور که اسرائیلی ها به ساحل نزدیک می شدند، سه هدف بر روی رادار مشخص شد. این  اهداف شناور های    موشک انداز سوری بودند که شامل یک کشتی شناور تندرو موشک انداز اوسا مجهز به چهار موشک ضد کشتی پی 15 و توپ  30 سی م م سینه بود و دو شناور تندرو موشک انداز کلاس کومار  که ان نیز دارای دو موشک پی15 و یک توپ دو لول 23 م م می شدند و برای شکار این مزاحمان فرستاده شده بودند. زمانی که اسرائیلی ها نزدیک شدند، سوری ها موشک های خود را در بردی شلیک کردند که اسرائیلی ها هیچ کاری از دستشان بر نمی امد. پی15 دارای بیشترین برد  40 کیلومتر بود که از برد گاربریل نسخه 2 که در ان زمان عملیاتی بود و تنها 30 کیلومتر برد داشت ،دوربردتر بود.اما زمانی که موشک ها نزدیک تر شدند، اسرائیلی ها شروع به شلیک راکت های چف و استفاده از سیستم های جمینگ خود کردند تا سیگنال های اشتباه به موشک های شلیک شده بدهند و کامپیوترهای انها را گیج کنند. تمامی این تکنولوژی ساخت و تولید خود اسرائیل بود و اولین باری بود که در رزم واقعی مورد ازمایش قرار می گرفت.

همان طور که موشک های استیکس(پی15) نزدیک تر شدند،  مشخص بود که دفاع الکترونیکی موثر واقع شده بود-موشک ها یا از بالای هدف عبور کرده بودند و یا اینکه به داخل اب سقوط کرده بودند. اسرائیلی ها که به خود و کشتی هایشان اطمینان داشتند همچنان به سوری ها نزدیک تر شدند. تاکتیکی که اسرائیلی ها روی ان سرمایه گذاری کرده بودند موثر واقع شده بود: در خفا به دشمن نزدیک شو ، همان طور که نزدیک می شوی بگذار تا موشک هایش رادر بالاترین برد شلیک کند: زمانی که موشک های دشمن به تو نزدیک شدند اقدامات ضد الکترونیک را به کار بگیر و امیدوار به بهترین نتیجه باش.

تنها کشتی Osa  بود که موشک برایش باقی مانده بود. در حالی که دو کشتی Komars برای محافظت از لاذقیه دور زده بودند کشتی Osa با این ناوگان کوچک رو به رو می شد. اما تلاش بی فایده بود. اسرائیلی ها با تمام سرعت نزدیک تر شدند، دو موشک استیکس دیگر را منحرف کرده و موشک های گابریل خود را شلیک کردند. کلاهک 150 کیلوگرمی گابریل به اندازه کافی قدرتمند بود تا قایق های موشک انداز را نابود کند و انها نیز بلافاصله غرق شدند. بعد از لاذقیه، نیروی دریایی سوریه در بنادر داخلی خود محبوس می شد.

شناور تندرو کلاس اوسا

نیروی دریایی اسرائیل، زمانی که حتی نیروی هوایی و زرهی مغرور  صدمات زیادی دریافت کرده بودند توانست خود را ثابت کند. ابتکار و نواوری اسرائیلی ها در استفاده از شف و رادارهای اخلال الکترونیکی روشی جدید در دفاع کشتی ها از خود را پایه گذاری کرد.  در واقع، حتی اعراب نیز از همان تکنیک های موثری که اسرائیل در نبرد لاذقیه استفاده کرد استفاده می کنند. طراحی اسرائیلی گابریل بی عیب و نقص بود. این موشک قادر بود تا اهداف کوچک را از به خوبی از بین ببرد، اگرچه برد محدودی داشت اما توانست در دنیای تسلیحات نظامی و نبردهایی نوین نامی برای خود دست و پا کند. در حال حاضر این موشک در تایوان، سنگاپور، افریقای جنوبی و بسیاری کشورهای دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.  به علت اقداماتی شبیه به انچه که سوری ها در 7 اکتبر 1973 در لاذقیه صورت دادند، اسرائیل توانست شهرت و اعتباری برای خود در حوزه موشک های ضد کشتی فراهم کند، و نه تنها خود را به عنوان یکی از پیشگامان حوزه نظامی بلکه به عنوان پیشتاز این حوزه مطرح نماید.

نقشه میدان نبرد

سئوالات و نظرات خود را می توانید  با مدیریت سایت با ایمیل jangaavaran@YAHOO.COM  در میان بگذارید

منبع: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Latakia

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن