تاریخچه تحقیقات بر روی موشک زمین به زمین در اسرائیل به کمتر از ده سال بعد از تاسیس این رژیم بر میگردد.در سال های 1954 تا 1958 شرکت رافائل اسرائیل روی موشک زمین به زمین کار میکرد و چند شلیک ازمایشی با برد 27 کیلومتر نیز انجام شد. قرار بود این سلاح به عنوان یک راکت توپخانه ای با کلاهک 400 کیلوگرمی توسط نیروی زمینی استفاده شود و حتی گفته شده اسرائیل نسخه کشتی پرتاب ان را نیز تست کرد ولی برنامه رها شد اگرچه گفته شده نیروی زمینی تعداد محدودی از این راکت کوتاه برد را دریافت کرد
در اوائل دهه 1960 میلادی اسرائیل با کمک فرانسه نیروگاه اتمی دیمونا را ساخت و به صورت مخفیانه دست به ساخت تاسیسات زیر زمینی برای ان زد . اسرائیل در همان دهه 1960 دست به ساخت سلاح اتمی احتمال نسخه ساده بمب اتمی اورانیومی زد. اگرچه اسرائیل هرگز نه داشتن و یا نداشتن سلاح اتمی را رد و یا تائید نکرده ولی دست کم 80 تا 200 کلاهک اتمی در اختیار دارد.
اسرائیل از سال 1962 با در نظر گرفتن پیشرفت برنامه اتمی برای ساخت سلاح اتمی خواهان یک موشک بالستیک بود که دارای برد 250 تا 500 کیلومتر باشد و بتواند یک کلاهک 750 کیلوگرمی را حمل کند و در عرض دو ساعت اماده عملیات شود.اسرائیل به غیر از نقش اتمی به دنبال یک بازوی بلند برای ضربه زدن به اهداف راهبردی دشمن در صورت نیاز با یک موشک داشت
در ان زمان فرانسه بزرگترین متحد اسرائیل در جهان غرب بود و از این رو شرکت داسا برگه فرانسه سازنده جنگنده های میراژ دست به همکاری با اسرائیل در برنامه ای با نام ام دی 620 شد. شرکت داسا پیمانکار اصلی بود ولی دو شرکت دیگر فرانسوی نیز وجود داشتند که یکی شرکت Aooiasion برای ساخت سوخت جامد موشک و دیگری شرکت ساژم برای ساخت سامانه هدایت اینرسی که با داسا همکاری میکردند
موشک ام دی 620 در یکی از جزایر مدیترانه متعلق به فرانسه در سال 1965 تست شد و تا سال 1969 چنیدن تست موفقیت امیز انجام شد. موشک دارای 13 متر طول بود و از دو مرحله سوخت جامد بهره میبرد ام دی620 اولین موشک فرانسوی ها با رایانه دیجیتال بود ولی در نهایت در پی تحریم های تسلیحاتی اسرائیل توسط فرانسه بعد از جنگ سال 1967 همکاری های با اسرائیل لغو شد ولی درس های زیادی فرانسوی ها از این موشک اموختند و تاکتیک ساخت موشک بالستیک در فرانسه بسیار پیشرفت گرد.
اسرائیل تا قبل از پایان همکاری به اندازه کافی نقشه و اطلاعات فنی از این همکاری مشترک با داسا به دست اورده بود. دست کم 12 موشک ام دی 620 توسط فرنسه به اسرائیل تحویل داده شده بود . اسرائیل دست به توسعه موشک بالستیکی با کد 700 زد که بعدها جریکا 1نام رفت. جریکا 1 اولین بار در سال 1971 عملیاتی شد ولی رسما یک سال پیش از ان تست شد و شباهت کلی بسیاری به ام دی 620 دارد. موشک در تاسیسات زیر زمینی در دامنه کوه زکریا در جنوب غربی تلاویب ساخته شده و در همنجا در سیلو های ضد بمب مستقر شده است.
وجود این موشک اولین بار در سال 1973 افشا شد زمانی که اسرائیل در نبرد یوم کیپور مورد حمله غافلگیر کننده اعراب قرار گرفت و این کشور به شدت در خطر افتاد. در ان زمان گلدون مایر نخست ویزر اسرائیل طی مکالمات رمزی خواهان اماده کرد این موشک با کلاهک اتمی شد که اگر ارتش مصر به نزدیکی تلاویب رسید ، قاهره را مورد هدف قرار دهند .
مقاله ای در مورد تاریخچه دسترسی اسرائیل به سلاح اتمی را اینجا بخوانید
موشک جریکا1 همانند موشک ام دی 620 دارای دو مرحله سوخت جامد است و دارای برد 460 کیلومتر است ولی با کاهش وزن کلاهک تا 200 کیلوگرم بردش حتی به 650 کیلومتر نیز می رسد و میتواند یک کلاهک 450 کیلوگرمی را حمل کند.جریکا 1 میتواند یک کلاهک انفجاری قوی 450 کیلوگرمی و یا یک کلاهک انفجاری اتمی 20 کیلوتن تی ان تی را حمل کنید . البته برخی منابع اعا میکنند که کلاهک اتمی 650 کیلوگرمی است.
موشک دارای یک رایانه دیجیتال و سامانه هدایت اینرسی است و میزان خطای موشک 1000 متر است از این رو کاملا مشخص است که برای حمل کلاهک اتمی در نظر گرفته شده است.جریکا دارای سکوی پرتاب ثابت است و در قارهای و سیلوهای کوه زکریا نگه داشته می شود 100 فروند از ان ساخته که امروزه از خدمت خارج شده و با جریکا2 جایگزین شده است
ام جی ام 52 لنس
موشک ام جی ام 52 لنس یک موشک بالستیک کوتاه برد اتمی با برد 70 تا 140 کیلومتر بسته به مدل بود که در امریکا در دهه 1960 توسعه یافت و در سال 1972 در اروپا مستقر شد. این موشک سوخت جامد تک مرحله ای با زمان اماده سازی 15 دقیقه میتوانست یک کلاهک 100 کیلو تن تی ان تی را حمل کند.این موشک در نقش اتمی در امریکا به کار می رفت ولی بعد از تجارب جنگ یوم الکیپور و نیاز اسرائیل به یک موشک تاکتیکی برای ضربه زدن به اهدافی که از انها با پدافند به شدت محافظت میشد طی توافقی با امریکا اسرائیل در سال 1974 تعداد موشک لنس البته با کلاهک متعارف 500 کیلوگرمی انفجار قوی و برد 70 کیلومتر را دریافت کرد. این موشکها با پرتابگر متحرک شنی دار بر اساس شاسی نفربر ام113 تا دهه 1990 در اسرائیل خدمت کردند ولی هرگز در هیچ نبردی شلیک نشدند.
جریکا2
در سال 1985 مطبوعات اسرائیل از توسعه موشک بالستیک جدید با برد بیش از 1200 کیلومتر خبر داد که میتواند سلاح شیمیایی و یا اتمی را حمل کند. موشک در سال 1986 تست شد و تا سال 1987 دست کم هفت تست در دریایی مدیترانه انجام شد. یکی از دلال دستراسی به برد بالاتر با وجود اینکه جریکا 1 توان هدف قرار دادن قاهره و دمشق را داشت این بود که همچنان بغداد دور از دستراس بود و حکومت اسلامی جدید در ایران نیز یکی از اهداف این برنامه بود
تا سال 1992 موشک به برد 1300 کیلومتر دست یافت ولی به دلایل بسیاری از جمله از بین رفتن خطر عراق دست کم برای مدتی در سال 1991 طی حمله متحدین باعث شد تا این برنامه به دلیل هزینه زیاد و اینکه برخی در اسرائیل هزینه توسعه این موشک را بسیار می دانستند و معتقد بودند میشود این هزینه را جای دیگر خرج کرد (برای خرید تسلیحات متعارف تر) لغو شود ولی در نهایت درسال 1994 با وجود براورد هزینه ساخت هر فروند 5 میلیون دلار موشک عملیاتی شد
جریکا2 مانند جریکا 1 دارای موشک سوخت جامد دو مرحله با سکوی پرتاب ثابت است و در واقع از سیلو شلیک می شود و در کوه زکریا در سیلو ها جای جریکا1 را گرفت است.موشک در تست های در اسرائیل به 1300 کیلومتر با یک کلاهک یک تنی رسیده است ولی در تست در افریقای جنوبی در سال 1989 به برد 1400 کیلومتر نیز رسید. اسرائیل به دلیل رابطه بسیار خوب با حکومت اپارتایت افریقای جنوبی تست های موشک های خود را در انجا انجام می داد.
جریکا2 دارای یک کلاهک 1000 کیلوگرمی است و برد ان با این کلاهک 1200 کیلومتر است ولی میتوان با کاهش کلاهک با 250 کیلوگرم برد را به 2000 تا 2600 کیلومتر نیز افزایش داد. موشک دارای طول 14 متر و وزن 26 تن است و میتوان ان را با کشنده جا بجا کرد ولی موشک از سیلو پرتاب میشود
اسرائیل بر اساس موشک جریکا 2 موشک ماهواره بر شاویت را تولید کرد که دارای سه مرحله سوخت جامد است .این موشک در سال 1988 تست شد . این موشک در پایگاه پرتاب موشک Grabouw در 30 کیلومتری شرق کیپتان افریقای جنوبی تست شد. در ان زمان حکومت اپرتایت همچنان در افریقای جنوبی سرپا بود ولی بعد از فروپاشی ان این ازمایشات متوقف شد زیرا بسیاری به اسرائیل شک داشتند که اسرائیل با وجود اینکه اعلام کرده بود هدف ساخت یک ماهواره بر است ولی در واقع در حال تست موشک قاره پیما است.در مجموع تا سال 1990 سه تست در افریقای جنوبی و با بقی تحت فشارها تحت فشار امریکا لغو تا اینکه اسرائیل پذیرفت امریکا بر روی برنامه موشک دوربرد ان نظارت کند.
شاویت یک موشک ماهواره بر است
ولی به راحتی میتواند نقش یک موشک بالستیک را بازی که و با 900 کیلوگرم کلاهک دارای برد 4850 کیلوگرم وبا 300 کیلوگرم کلاهک دارای برد 7600 کیلومتر است ولی در نقش یک موشک ماهواره بر موشک توان حمل یک محموله 250 کیلوگرمی را در مدار پایینی زمین را دارد.موشک تا کنون 9 بار شلیک شده که از این میان هفت بار برای پرتاب محموله فضای استفاده شده است. اولین بار این موشک در اسرائیل در 19 سپتامبر سال 1988 در پایگاه پالماخیم اتش شد که ماهواره افک 1 را در فضا برد و دومین پرتاب برای ارسال ماهواره در اوریل سال 1990 انجام شد. چندین پرتاب دیگر نیز برای ارسال ماهواره انجام شد که اخرین ان 9 اوریل سال 2014 برای پرتاب ماهواره افک10 بود. تمامی پرتاب ها از پایگاه پالماخیم انجام شد
جریکا3
جریکا 3 اولین موشک دوربرد اسرائیل است که میتوان ان را با کاهش کلاهک تبدیل به یک موشک اتمی قاره پیما کرد
برنامه جریکا 3 در اوائل دهه 1990 با توجه به ازمایشات موشک شاویت راه اندازی شد. موشک درسال 2000 تست شد و در سال 2004 در گذارش محرمانه کنگره امریکا به ان اشاره شد. جریکا3 یک موشک سه مرحله سوخت جامد است و بسیار شبیه موشک شاویت است و از سال 2005 میلادی عملیات شده است . شاویت دارای دو مرحله بزرگ بود و مرحله سوم در واقع یک بوستر کوچک سوخت جامد متصل به کلاهک بود و این طرح دقیقا در جریکا 3 نیز استفاده شده است .موشک به اسرائیل توان هدف قرار دادن تمامی اروپا بخشهای بزرگی از اسیا حتی پکن پایتخت چین، تمامی قاره افریقا و حتی بر اساس برخی گذارشات امریکا شمالی را با کلاهک کوچکتر میتواند هدف قرار دهد. موشک دارای برد 4500 تا 7000 کیلومتر بسته به کلاهک است و میتواند یک کلاهک متعارف و یا اتمی 1300 کیلوگرمی را در برد 4500 کیلومتری و یا یک کلاهک یک تنی را در برد 5000 کیلومتری ویا کلاهک 750 کیلوگرمی را در برد 7000 کیلومتری حمل کند. منابع امنیتی در امریکا معتقدند که برد جریکا 3 را با یک کلاهک 250 کیلوگرمی عدد 11000 کیلومتر نیز میدانند ولی در نهایت کاملا مشخص است جریکا 3 دارای برد بین قاره ای است.
در حالی که گفته شده 70 تا 100 فروند جریکا 2 تولید شده و در خدکت است ولی از قرار معلوم تعداد محدود تری احتمال بین 20 تا 40 جیرکا 3 ساخته شده زیرا اسرائیل با برد جریکا 2 نیز تمامی دشمنان خود را پوشش میدهد. گذارشاتی وجود دارد که جریکا 3 توان حمل سه کلاهک مجتمع را دارد ولی این مسئله تائید نشده است .
اسرائیل هرگز از موشک های بالستیک خود استفاده نکرده است . در سال 1973 زمانی که ارتش مصر به عمق خاک اسرائیل نزدیک میشد ، اسرائیل دستور اماده شدن جریکا1 با کلاهک اتمی را داد و این اقدام توسط ماهواره های شوروی کشف شد. در سال 1991 نیز اسرائیل از ترس اینکه ، عراق با سلاح شیمیایی تلاویب را هدف قرار ندهد دست به اماده سازی موشک جریکا2 با کلاهک شیمیایی برای حمله زد که به درخواست امریکا پرتابی انجام نشد حتی با کلاهک متعارف.
در سال 2000 یک جریکا 2 از خاک اسرائیل برای ازمون رهگیری ان توسط سامانه های ضد موشک اسرائیل تست شد
اسرائیل تنها از موشک های بالستیک خود برای تهاجمی اتمی استفاده میکند و توان تهاجمی متعارف هوایی ان به جنگنده های چون اف15 و اف16 و تسلیحات هوا پرتاب دوربرد و موشک های کروز انها بر میگردد. در تاکتیک اسرائیلی (و البته تمامی ارتش های توسعه یافته جهان) به دلیل هزینه بالا و دقت کم موشک بالستیک کوتاه برد و یا میان برد جایگاه ای ندارد جز در نقش تاکتیکی (برد زیر 300 کیلومتر ) که دقت بسیار مناسبی دارد البته اسرائیل از سال 2007 میلادی دست به دریافت موشک بالستیک تاکتیکی کوتاه برد لورا با برد 300 کیلومتر زده است که بیشتر انها را در نقش واکنش سریع به خدمت گرفته است . دلیل عمده تمایل اسرائیل به استفاده از موشک بالستیک میتوان به دم دست بودن تمامی اهداف راهبردی در برد جنگنده های نیروی هوایی اسرائیل انهم با پرتاب موشک های کروز از داخل خود اسرائیل است. نیروی هوایی اسرائیل به واسطه موشک های چون دلیله و پوپای توان هدف قرار داد اهداف راهبردی در لبنان سوریه و مصر را از درون خاک خوداسرائیل دارد.
برای اشنایی با موشک بالستیک لورا اینجا را کلیک کنید
نام | جریکا1 | جریکا2 | جریکا3 |
طول | 13.40 متر | 14 متر | 15.50متر |
قطر | 792 م م | 1554 م م | 1560 م م |
وزن | 6350متر | 16000متر | 29000 متر |
کلاهک | وزن 450 یا یک کلاهک اتمی 20 کیلوتن تی ان تی | یک تن یا یک کلاهک اتمی 1000 کیلوتن تی ان تی | یک یا چند کلاهک اتمی |
برد | 500 کیلومتر | 1500 کیلومتر | 4500 تا 11000 کیلومتر |
پیشرانه |
دو مرحله ای سوخت جامد |
سه مرحله ای | |
دقت | 1000 متر |
زیر 200 متر |
گرداوری: عبدلحمید تارخ
منابع
http://en.wikipedia.org/wiki/Jericho_(missile)
http://fas.org/blogs/security/2006/12/nuclear_missile_testing_galore
واقعان جای تعجب و تقدیره ک اسراعیل ۱۵ سال بعد از تاسیس توانست ب بمب اتم دست پیدا کنه
امریکا و انگلیس نبود خود اسراییلی هیچی نیست همین الانم حمایت نشه هیچ عددی نیستن
حمایت خارجی مهمه از اون مهم تر انگیزش و اراده داخلیه مصر و اسراعیل جفتشون حمایت خارجی میشدن با بهترین سلاح ها دریک سطح و سه بار جنگیدن هر سه بار اسراعیل پیروز شد چون اراده و انگیزه داشت
سلام
جناب تارخ موشک های black sparrow و blue sparrow و silver sparrow دارای چه برد و چه سرعتی هستند؟ببخشید این سوال رو اینجا میپرسم تو تایپیک مربوطه بخش نظراتش کار نمیکرد مجبور شدم اینجا این سوال رو بپرسم
سلام مشخصاتی در این زمینه ازشون منتشر نشده
سلام بنظرتون چین تسلیحاتش ب روسیه میرسه؟ یعنی میتونه جای روسی رو تو چند سال اینده بگیره و بشه دومین قدرت نظامی؟؟چون چینی ها بیشتر کپی میکنن و تکنولوژی میدزدن از خودشون چیز زیادی ندارن ب امریکا که اصلا فک نکنم برسه
سلام بله واقعا این امکان دارد زیرا دست کم از نظر کمی که فوق العاده سریع تولید میکنه
سلام .به نظر شما اگه قرار شد بعد تحریما از روسیه تسلیحات بخریم از لحاظ سیاسی باید از چین هم بخریم ؟ کدوم تسلیحات چینی از لحاظ کیفی مناسب هستند ؟ شما باشید چه خریدی می کنید؟
سلام بایدی نداره باید دید واقعا به ما میفروسند و یا نه
موشک های ایران در حد اسراییل هست ؟درکل تو منطقه کدوم کشور از همه بهتره ؟ از نظر نظامی
سلام اصلا رویکرد موشکی ما با اسرائیل فرق داره
سلام ی سوال بیربط دارم بهترین و رادار گریز ترین پهباد امریکا کدومه ؟
سلام والا نمیشه گفت احتمالا ار کیو180
پهبادx47b چی؟ نسخه جدیدش تولید نمیشه
نه به شکل عملیاتی
سلام.به نظرت پروژه یوما چون هزینش زیاده به سرانجام می رسه .احتمال داره در کنار تانک ارزانتری استفاده بشه؟
سلام یوما؟
ابرامز یوما
سلام نسخه ام1 ای2 اس ایی پی3 است
سلام اقای تارخ بنظر از بین ترکیه و اسراییل و ایران کدوم از نظر نظامی از بقیه برتره از همه جهات ؟
سلام خوب گفتنش سخت است هر یک در زمینه ای برتر هستند
سلتم این جنگنده j20 چینی ها اصلا در حد f22یا f35 یاحتی f18 هست؟
سلام والا بعید است برتر از اف22 و یا اف35 باشد ولی اف18چرا
سلام . با فایل صوتی جدید معلوم شد از همون اول می دانستند هواپیمای اوکراینی را زدند و حتما می خواستن اگه بشه مخفی کنن . اگه هواپیما داخلی بود مثل اون اف ۱۴ مخفیش می کردند. خدا میدونه شاید بازم هواپیما زدن و مخفی کردند
اخه ادم حسابی اون فایل صوتی چیزه خاصی نمی گه خود ایران به تیم اوکراینی داده اگه می خواست لاپوشونی کنه که اصلا نمی داد وتا خالا چند تا هواپییمای نظامی به اشتباه زده شدند که تو مستند های ساخت ایران هم وجود داره که مربوط به ۱۰ یا ۱۵ سال پیشه
سلام الان دقیقترین موشک های کروز و بالستیک کدوم ها هستن؟
سلام والا نمیشه گفت دقیق ترین زیرا نسخه های دقیق زیادی بودن طی این چند سال
سلام اقای تارخ سامانه تاد بهتره یا s500 ؟
سلام خوب فعلا تاد زیرا در دسترس است