ناوهای جنگی

رزمناو کلاس تیکاندارگو

اولین نمونه رزم ناو تیکانداروگو در سال 1981  وارد خدمت نیروی دریایی امریکا شد. قرار بود به عنوان یک ناوشکن وارد خدمت شود ولی  افزایش ظرفیت تهاجمی و وزنی ان را به یک رزم ناو تبدیل کرد.تیکانداراگو  که بین سالهای مالی 1981 تا 1992  در مجموع 27 فروند رزمناو تحویل داده شد که همچنان 22 فروند انها در خدمت استاین رزم ناو به مرور زمان از مجهز به تسلیحات پیشرفته تری شد و بسیار قدرت تهاجمی تر شده است برای نمونه نصب موشک  تاماهاوک در دهه 1980 میباشد.

تیکانداراگو دارای وزن کامل 9800تن است  و دارای طول 173 متر است. ناو از چهار موتور توربین گازی جنرال الکتریک  ال ام 2500  میباشد که دارای قدرت 21500  اسب بخار برای هر موتور   قدرت میگیرد.چهار موتور به دو شفت  وصل است.در سریعترین  حالت رزم ناو میتواند به سرعت 60 کیلومتر در ساعت برسد اگرچه در وزن کامل بیش از 55 کیلومتر در ساعت  سرعت نمیگیرد و سرعت بالاتر مصرف سوخت بیشتری در پی دارد .رزم ناو  دارای برد 11000 کیلومتر با سرعت 37 کیلومتر در ساعت و 6000 کیلومتر با سرعت 57 کیلومتر در ساعت است.

نسخه مارک 26 رزم ناو که به جای داشتن سلول مارک 41 برای پرتاب عمود موشک از ریل پرتاب دوتای برای شلیک موشک سیم 2 بهره میبرد که در تصویر در جلو م عقب مشخص است
نسخه مارک 26 رزم ناو که به جای داشتن سلول مارک 41 برای پرتاب عمود موشک از ریل پرتاب دوتای برای شلیک موشک سیم 2 بهره میبرد که در تصویر در جلو و عقب مشخص است

رزم ناو دارای 33 افسر  ، 27 افسر جزء  و بیش از 370 نیروی دیگر است . چندین  رادار این  رزمناو  را پشتیبانی میکند.

اولین رادار و مهمترین رادار،  رادار اس ان/ اس پی وای 1 است که یک رادار اریه فازی غیر فعال است که چهار عدد  ان دور تا دور جزیره کشتی  قرار گرفته . این سامانه برای مقابله با حملات موشک  های ضد کشتی و حملات هوایی در نظر گرفته شده است اگرچه به عنوان یک رادار چند منظوره  توان کشف اهداف دریایی و زمینی در برد مناسب  را دارد  و برگ برنده تیکانداروگو است.چندین مدل از  این رادار از اوائل دهه 1980 ساخته شده که بر روی چندین رزم  ناو،  ناوشکن و ناوچه مختلف نصب شده . خود سری رزم ناو های این کلاس  نیز مدلهای مختلفی را بسته به سال تولید دریافت  کردند ولی در کل تیکانداروگو دو مدل ای و بی این رادار  را دریافت کردند. رادار دارای  چهار انتن ارایه فازی غیر فعال دور تا دور جزیره کشتی است و 360 درجه را پوشش میدهد . رادار دارای 3 بعدی و  برد 550 کیلومتر برد ضد یک هدف یک متر مربعی است.این رادار را میتوان برای پشتبانی  و شلیک موشکهای چون سیم 2و 3 ویا سی اسپارو  استفاده کرد و گفته شده توان رهگیری بیش از 1000 هدف  را دارد.

رادار ای ان اس پی اس 49 یک رادار هشدار   هوایی برای جستجوی اسمان است.این رادار نیز بر روی چندین  نوع مختلف  شناوری نصب شده است.اس پی اس 49 یک رادار دو بعدی است که در باند ال کار میکند و دارای  برد کشف 474 کیلومتر بر ضد یک بمب افکن توپلوف 16 است. دارای پوشش 360 درجه است و توان پوشش تا 45000 متری را نیز دارد.رادار توان چرخش 12 دور در دقیقه را دارد  و توان رهگیر موشک های  بالستیک  را نیز به صورت محدود دارد.

رادار  کنترول اتش  اس پی جی 62 برای کنترول موشک سیم 2 مورد استفاده قرار میگیرد. در این رزم ناو رادار اس پی وای 1 هدف را کسب  و رادار کنترول اتش اس پی جی 62 موشک را به طرف هدف راهنمایی  میکند

رادار اس پی جی 73 یک رادار دو بعدی برای  نظارت و کشف اهداف دریایی و همچنین اهداف پرواز کننده در ارتفاع پایین است

رادار اس پی کیو 9 برای کنترول توپ سینه و هدایت و اتش ان به کار میرود  و بیشترین  برد ان 37 کیلومتر است

سامانه جنگ الکترونیک اس ال کیو 32. این سامانه فعالیت های کلی و سامانه های زیادی را در زمینه جنگ الکترونیک، مقابله با جنگ الکترونیک، هشدار  دهنده رادار،انجام عملیات فریب و پرتاب پوشاله را تحت کنترول دارد

از دیگر تجهیزات این  کلاس رزم ناو میتوان به سنار  فعال   و غیر فعال اس کیو اس 53 سی  که در قسمت پایین  دماغه کشتی برای  کشف و رهگیری زیر دریایی های  نصب شده است،سامانه اس کیو ار 19 که یک کابل چند متری است که چند میکروفن برای  گوش دادن به صدای زیر دریایی ها نصب شده است. این سامانه برای این بدین شکل طراحی شده تا با دوربودن میکروفن  از ناو سر صدای خود ناو در صدای  رسیده  از زیر دریایی تداخل نکند.

تمامی رادار ها و سنسور های این رزم ناو در قالب سامانه اجیکس به کار میرود. سامانه اجیکس یک سامانه برای مقابله با موشک های ضد کشتی است که وظیفه اصلی ان دست بندی و رده بندی  تحدیدات  میدان نبرد است و همچنین این قابلیت را دارد که به شکل خودکار سلاح  و تجهیزات مورد نظر را برای مقابله با هر هدفی که به ناو نزدیک می شود استفاده کند. این سیستم در هنگام نزدیک شدن موشک های ضد کشتی  طی یک پروتکل کلی وارد عمل شده و به شکل یک دفاع چند لایه در هر لایه ترکیبی از موشک و جنگ الکتورنیک  و توپ را برای نابودی موشک ضد کشتی دشمن استفاده میکند

همچنین این کشتی دارای سیستم لمپس 3 برای کشف بهتر تهدیدات زیر سطحی است.در این سیستم تمامی اطلاعاتی که توسط  بالگرد های چون اس اچ 60 و اس اچ 2 از طریق  سونار ،سانبوی ،کاونده مغناطیسی  و رادار جستجوی  دریایی میتوان به کشتی منتقل  کرد و انها را پردازش و ارزیابی کرد و یا انها را به اشتراک گذاشت، سامانه پرتاب پوشاله مارک 36 که خمپاره اندازه مخصوص  برای  مقدار زیادی پوشاله بر روی کلاهک خود است که بین 20 تا 35 عدد انها در هر کشتی برای ایجاد فریب برای موشک های  ضد رادار و رادارهای دشمن  نصب  میشود و سامانه فریب اس ال کیو 25 که یک اژدر  است که ان را با فاصله در زیر  اب یدک میکشند و با ایجاد صدای مشابه ناو برای فریب اژدرها به کار میرود.

دو نسخه از این ناو ساخته شد نسخه مارک 26 و مارک 41 ،  نسخه مارک 41 دارای سلول های پرتاب عمود مارک 41 بود که به ان اجازه حمل طیف  بسیار وسیعی از سلاح ها  مختلف را میداد زیرا میتوان انها را در این سلول های  حمل کند. در حالی که در نسخه قدیمی مارک 26 میتوانست  68 موشک سیم 2 حمل کند که از ریل پرتاب دو تایی موشک که از زیر  ناو تغذیه میشد بهره میبرد یکی در جلو و دیگری در عقب  ولی مارک 41 میتواند 122 موشک از انواع مختلف را با خود در این سلول ها حمل کند. سری مارک 41 این رزم ناو دو ردیف سلول در مجموع   61 سلول در جلو و عقب دقیقا به جای ریل دو تایی موشک سی2 در نسخه های قبلی را حمل میکند که از انها چندین موشک پدافندی سری ریم و موشک تاماهاوک را شلیک میکند.

تسلیحات رسی مارک 41 رزم ناو تیکانداروگو

 دفاع هوایی

موشک پدافند هوایی استاندارد 2(سیم 2) که از سلول های عمودی شلیک میشود دارای  سامانه رادار نیم فعال است  و دارای  برد 165 کیلومتر و ارتفاع عمل 24000 متر است و توسط  رادار اس پی جی 62 هدایت میشود.

موشک ریم 62 (سیم 2 ائی ار) یک موشک دفاع هوایی رادار نیم فعال با برد 185 کیلومتر و ارتفاع عمل 24000 متر که در نسخه  های اخر ان برای مقابله با موشک های  بالستیک تاکتیکی  نیز ارتقا یافته است.در نسخه های قدیمی  از روی ریل دوتایی پرتاب میشدند  ولی نسخه موجود از سلول  های مارک 41  پرتاب میشود

موشک ریم 161 (سیم 3) یک موشک  پدافند هوایی برای مقابله با موشک  های بالستیک   در قالب  طرح سپر دفاع ضد موشکی ارتش امریکا است . دو نسخه از این موشک  موجود است یکی با برد 700 و دیگری 2500 کیلومتر(نسخه اخر هنوز عملیاتی نیست) و  ارتفاع عمل 500 و 1500 کیلومتر.این موشک  در قابل سامانه اجیس به کار میرود و هدف ان سرنگونی موشک های  بالستیک  قاره پیما در خارج از جو  ویا موشک های  بالستیک  تاکتیکی است.موشک ترکیبی از سامانه هدایت ماهواره ای، اینرسی و رادار نیم فعال است  و از کلاهک انرژی جنبشی بهره میبرد.

موشک ریم 162 یک موشک پدافند نیم فعال برای  مقابله با موشک های ضد کشتی مافوق صوت با برد 50 کیلومتر که از سلول مارک 41 پرتاب میشود.

موشک ریم 174  (سیم 6) یک موشک رادار فعال  و نیم فعال با برد 240 کیلومتر ،این موشک  بر اساس  موشک  سیم 2 ائی ار با جستجوگر امرام نسخه سی. این موشک  در درازمدت جایگزین سیم 2 خواهد شد.

دیگر تسلیحات

 دو توپ  127 م م مارک 45 به عنوان توپ سینه یکی جلو و دیگری در عقب  دارای  برد  24 کیلومتر و توان اتش 16 تا 20 گلوله در دقیقه . میتواند انواع مهمات های انفجار  شدید،انفجاری مجاورتی و یک نوع گلوله هدایت ماهواره ای را با برد 37 کیلومتر شلیک کند.

هشت لانچر  موشک ضد کشتی هارپون. در نسخه جدید این موشک  با برد 270 کیلوند(نسخه ال)این موشک  در کنار سامانه رادار فعال دارای  سامانه هدایت چی پی اس برای درگیر با اهداف سطحی نیز است.

دو توپ 25 م م مارک 38 بوش مستر  که میتوان ان را با سامانه اپیتیک  حرارتی هدایت کرد

موشک  ضد زیر دریایی ار یو ام 139 . این سلاح دارای سامانه هدایت  اینرسی با برد 22 کیلومتر با یک خرج انفجار قوی زیر اب است

2 تا4 مسلسل سنگین کالیبر 50 اینج

موشک کروز تاماهاوک با برد 1300 تا 2500 کیلومتر بسته به مدل

دو سامانه فلانکس برای  دفاع در برابر موشک های کروز. فلانکس شامل توپ 20 م م 6 لول  و سامانه هدایت رادار میلی موجی با باند کی یو و سامانه دید حرارتی.

و اژ در های عمقی 324  م م با دو حالت هدایت فعال و غیر فعال

همچنین این ناو در قالب سیستم لمپس 3 دارای توان حمل دو بالگرد ضد کشتی  سی هاوک نیز میباشد

رزم ناو -USS Lake Champlain از کلاس تیکانداراگو که در تصویر به خوبی سلول های پرتاب موشکها مشخص است
رزم ناو -USS Lake Champlain از کلاس تیکانداراگو که در تصویر به خوبی سلول های پرتاب موشکها مشخص است

همکنون از 27 فروند ساخته شده همچنان 15  فروند از این رزم ناو در خدمت نیروی دریایی امریکا است (سال2023) که پر تعداد  ترین رزم  ناو های ارتش  امریکا است.این رزم ناو نقش اساسی در مقابل  زیر دریایهای شوروی در جنگ سرد داشت  و بعد از جنگ سرد نیز با کمک موشک های  کروز تاماهاوک  خود در سه نبرد بر ضد  عراق، نبرد بر ضد طالبان  و یوگسلاوی شرکت داشت. رزم ناو وینسنت از همین کلاس  رزم ناو در سال 1988 هواپیمای مسافربری ایرباس  ای 300 ایرانی  را بر فراز خلیج فارس سرنگون کرد و 290 غیر نظامی کشته شدند.

گرداوری:عبدالحمید تارخ

.

لحظه شلیک موشک ضد پدافند ضد بالستیک سیم3 از سلول های مارک 41 که ان را باید دوربردترین و بلند پرواز ترین موشک پدافند موجود جهان دانست که توان شکار ماهواره های را نیز دارد
لحظه شلیک موشک ضد پدافند ضد بالستیک سیم3 از سلول های مارک 41 که ان را باید دوربردترین و بلند پرواز ترین موشک پدافند موجود جهان دانست که توان شکار ماهواره های را نیز دارد

نوشته های مشابه

‫2 نظرها

  1. سلام اقای تارخ خسته نباشید
    رادار کنترل اتش اس پی جی 62 چقدر برد داره؟ و میتونه موشک ضد کشتی رو هم هدایت کنه؟

    1. سلام رادار کنترل اشت باند ایکس است معمولا برای هدایت موشک استاندارد2 استفاده می شود

همچنین ببینید

بستن
دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن